Berichten over Duurzaamheid

 1. Warme truien
  TOF_0326.jpg
  Door Peter Kranenburg op 9 februari 2022

  FOTOWEDSTRIJD

  Op vrijdag 11 februari is het weer Warmetruiendag. De dag die in het teken staat van energiebesparing. De ChristenUnie Apeldoorn roept alle inwoners van Apeldoorn op hier werk van te maken.
  Juist in deze tijd waarin energietarieven te pan uit rijzen en onze natuur onder enorme druk staat, is aandacht voor minder energiegebruik enorm belangrijk.

  Lees meer over "FOTOWEDSTRIJD"
 2. zonnepark.jpg
  Willeke binnen.jpg
  Door Willeke de Jager op 28 januari 2022

  Niet blindstaren op zonneparken

  Als we onze klimaatambitie in 2030 willen realiseren is het onvermijdelijk dat er op grote schaal hernieuwbare elektriciteit wordt opgewekt. In Apeldoorn ligt de focus op zon, want windenergie lijkt op de Veluwe onmogelijk door de wespendief, een beschermde vogelsoort. Om te investeren in zonne-energie kiest Apeldoorn voor zon-op-dak. Maar daarmee halen we onze doelstelling helaas nog niet. Er moet ook 250 hectare zonneparken worden aangelegd, verspreid over een dubbel aantal hectares.

  Hoewel we als ChristenUnie Apeldoorn achter deze ambitie staan, zien we ook de nadelen. 

  Lees meer over "Niet blindstaren op zonneparken"
 3. Ja folder.jpg
  TOF_0326.jpg
  Door Peter Kranenburg op 9 oktober 2021

  Waarom afval produceren als het toch wordt weggegooid?*

  Afgelopen donderdag heeft de gemeenteraad besloten reclamefolders te blijven verspreiden bij iedereen die niet expliciet aangeeft deze niet te willen ontvangen. U merkt in de dubbele ontkenning al dat dit tot een vertroebelde discussie kan leiden.

  Ik leg u graag uit waarom ik niet blij ben met dit besluit. 

  Lees meer over "Waarom afval produceren als het toch wordt weggegooid?*"

  Labels: ,

 4. BlogPeter.png
  TOF_0326.jpg
  Door Peter Kranenburg op 9 juni 2020

  Veehouderij in balans

  Bij boeren denk ik aan hard werkende en gepassioneerde mensen. Passie voor hun vak en vaak specialisatie, passie voor hun vee en/of natuur. Mensen die weten waar ze het over hebben en, niet onbelangrijk, waarom. Waarom gaat het zo vaak over de boeren en waarom scheren we ze hen over één kam?

  Lees meer over "Veehouderij in balans"
 5. Ananas.jpg
  TOF_9942.jpg
  Door Jan Werkman op 19 februari 2019

  Ananassen eten op de maan

  “Hoe lang eten we al ananassen op de maan? Als we maar een keer onze buik vol konden eten aan tomaten hier op aarde!” Andrej Noejkin sloeg hiermee de spijker op z’n kop: beloften en mooie woorden betekenen niets, als er geen consequenties (lees: resultaten) aan verbonden zijn. Ananas eten op de maan kan nog zo fantastisch worden voorgesteld, we hebben meer aan tomaten die we ook daadwerkelijk kunnen eten. Bij het lezen van deze uitspraak moest ik meteen denken aan onze wil om beter met de wereld om te gaan. Als we willen verduurzamen, moeten we geen hypothetisch paradijs schetsen, maar moeten we gericht zijn op hoe we echte resultaten kunnen bereiken.  

  Lees meer over "Ananassen eten op de maan"
 6. Webblog 28-11 Willeke Spel.jpg
  Willeke binnen.jpg
  Door Willeke de Jager op 28 november 2018

  De energietransitie, een spel?

  Afgelopen week speelde ik een bordspel van de Duurzame Energiecooperatie Apeldoorn, kortweg DeA. Iedere speler kreeg een eigen sector toegewezen: product, wetgeving, mensen, planeet, winst of energiebalans. Het doel was om Apeldoorn energieneutraal te maken en als spelers gezamenlijk over de eindstreep te komen. We bouwden windturbines, zonneparken, batterijen voor de opslag voor stroom, legden maisvelden aan, en herbruikten agrarisch afval. Maar het was bijna onmogelijk om alle spelers bij elke speelkaart vooruit te laten lopen. Vooral de spelers wetgeving en mensen bleven ver achter.

  Lees meer over "De energietransitie, een spel?"
 7. Webblog 06-06 Hanna Boer
  CU-Apeldoorn_039_0C0A0377.jpg
  Door Hanna Riezebos op 6 juni 2018

  Boer zoekt... gesprek

  De aardappelen en de broccoli die ik vanavond heb gegeten, en mijn yoghurtontbijt; regelmatig zeg ik het tegen mezelf: hier heeft een boer(in) heel veel uren zorg aan besteed. Voedsel is een geschenk van God aan mensen. Heel zwart-wit: als ik niet meer eet, overleef ik dat niet.
  Lees meer over "Boer zoekt... gesprek"
 8. Webblog 12-3-18 Willeke
  Willeke binnen.jpg
  Door Willeke de Jager op 13 maart 2018

  Verduurzamen doe je samen

  Apeldoorn bezit met de Lindehove binnenkort één van de meest duurzame flatgebouwen van Nederland. De succesformule? Een gedreven Vereniging van Eigenaren en een gemeente die meedenkt.

  Lees meer over "Verduurzamen doe je samen"
 9. Webblog 19-2-18 Jeannet Duurzaamheid
  CU-Apeldoorn_040_0C0A0385.jpg
  Door Jeannet Huizing op 22 februari 2018

  Duurzaamheid moet je doen!

  In de laatste twee jaar van deze raadsperiode heb ik, opnieuw raadslid na verhuizing van Arjen Tamsma, me bezig gehouden met verkeer, milieu, natuur en landbouwbeheer.

  Lees meer over "Duurzaamheid moet je doen!"
 10. Windmolens.jpg
  CU-Apeldoorn_040_0C0A0385.jpg
  Door Jeannet Huizing op 30 september 2017

  Gemeentelijk beleid over windmolens nodig

  Op 28 september was het aan de gemeenteraad om te reageren op de mogelijkheden voor windmolens in Apeldoorn en de plannen van energiecoöperatie deA in Beekbergsebroek. Een gevoelig onderwerp in aanloop naar de verkiezingen van voorjaar 2018. De PMA-vergadering is hier terug te kijken.

  Lees meer over "Gemeentelijk beleid over windmolens nodig"