Berichten over Klimaat

 1. Warme truien
  TOF_0326.jpg
  Door Peter Kranenburg op 9 februari 2022

  FOTOWEDSTRIJD

  Op vrijdag 11 februari is het weer Warmetruiendag. De dag die in het teken staat van energiebesparing. De ChristenUnie Apeldoorn roept alle inwoners van Apeldoorn op hier werk van te maken.
  Juist in deze tijd waarin energietarieven te pan uit rijzen en onze natuur onder enorme druk staat, is aandacht voor minder energiegebruik enorm belangrijk.

  Lees meer over "FOTOWEDSTRIJD"
 2. Ananas.jpg
  TOF_9942.jpg
  Door Jan Werkman op 19 februari 2019

  Ananassen eten op de maan

  “Hoe lang eten we al ananassen op de maan? Als we maar een keer onze buik vol konden eten aan tomaten hier op aarde!” Andrej Noejkin sloeg hiermee de spijker op z’n kop: beloften en mooie woorden betekenen niets, als er geen consequenties (lees: resultaten) aan verbonden zijn. Ananas eten op de maan kan nog zo fantastisch worden voorgesteld, we hebben meer aan tomaten die we ook daadwerkelijk kunnen eten. Bij het lezen van deze uitspraak moest ik meteen denken aan onze wil om beter met de wereld om te gaan. Als we willen verduurzamen, moeten we geen hypothetisch paradijs schetsen, maar moeten we gericht zijn op hoe we echte resultaten kunnen bereiken.  

  Lees meer over "Ananassen eten op de maan"
 3. Webblog 28-11 Willeke Spel.jpg
  Willeke binnen.jpg
  Door Willeke de Jager op 28 november 2018

  De energietransitie, een spel?

  Afgelopen week speelde ik een bordspel van de Duurzame Energiecooperatie Apeldoorn, kortweg DeA. Iedere speler kreeg een eigen sector toegewezen: product, wetgeving, mensen, planeet, winst of energiebalans. Het doel was om Apeldoorn energieneutraal te maken en als spelers gezamenlijk over de eindstreep te komen. We bouwden windturbines, zonneparken, batterijen voor de opslag voor stroom, legden maisvelden aan, en herbruikten agrarisch afval. Maar het was bijna onmogelijk om alle spelers bij elke speelkaart vooruit te laten lopen. Vooral de spelers wetgeving en mensen bleven ver achter.

  Lees meer over "De energietransitie, een spel?"
 4. Webblog 12-3-18 Willeke
  Willeke binnen.jpg
  Door Willeke de Jager op 13 maart 2018

  Verduurzamen doe je samen

  Apeldoorn bezit met de Lindehove binnenkort één van de meest duurzame flatgebouwen van Nederland. De succesformule? Een gedreven Vereniging van Eigenaren en een gemeente die meedenkt.

  Lees meer over "Verduurzamen doe je samen"