-
De eerste 40 dagen als nieuwe fractievoorzitter
Lees meer over "De eerste 40 dagen als nieuwe fractievoorzitter"Deze week is het alweer 40 dagen geleden dat we met elkaar het nieuwe jaar mochten inluiden. Niet alleen het jaartal veranderde op dat moment, ook binnen onze fractie deed zich een verandering voor: ik mocht het fractievoorzitterschap van Ben Bloem overnemen. Voor ons team van fractie- en bestuursleden kwam deze switch niet uit de lucht vallen.
-
Feit of Frame: Wordt Apeldoorn onveiliger?
Lees meer over "Feit of Frame: Wordt Apeldoorn onveiliger?"Het zal de frequente lezer van de Apeldoornse Stentor niet ontgaan zijn. In de afgelopen maanden knallen de artikelen over overvallen op straat, aan de tankstations en in winkels van je beeldscherm af. In de Stentor wordt gesproken over een ‘ongekende overvalgolf’. Ook over onveilige situaties in wijken, met burenruzies en schietpartijen worden de laatste tijd veel artikelen geschreven. De Apeldoornse politiechef Sjoerd Obbink voelde de noodzaak om publiekelijk te reageren en de burgers van Apeldoorn te verzekeren dat ze ‘in een veilige stad wonen’. Dus wie heeft er gelijk? Is het inderdaad een stuk onveiliger geworden? Hebben we te maken met een beschikbaarheidsbias, gestimuleerd door vele nieuwsartikelen? Of praten we over incidenten, die onlosmakelijk horen bij elke grote stad?
-
Gezinsstad Apeldoorn
Lees meer over "Gezinsstad Apeldoorn"De ‘Gezinsstad Apeldoorn’ is al een heel aantal jaren een speerpunt voor de gemeente. Voor de ChristenUnie betekent dit dat jong en oud zich, onafhankelijk van hoe je gezinssituatie er nu precies uitziet of wat je achtergrond is, welkom en veilig voelt in Apeldoorn. Er zijn de afgelopen jaren hele goede stappen gezet om een mooie gezinsstad te worden. Ik merk, met name in gesprekken in de randstad, dat Apeldoorn ook zo gezien wordt.
-
Dorps en wijkraden: Stoffige vergaderclubjes of waardevolle participatie?
Lees meer over "Dorps en wijkraden: Stoffige vergaderclubjes of waardevolle participatie?"Nederland is het land van verenigingen en belangengroepen. Als je goed om je heen kijkt zie je overal groepen mensen bij elkaar komen om samen een sport te beoefenen, hun geloof te belijden, handen uit de mouwen te steken met vrijwilligerswerk of samen actie te ondernemen voor een belangrijke zaak of doelstelling. Ik geniet daarvan, het is burgerschap in volle glorie. ‘Burger zijn’ is voor mij ook een prachtig compliment. Sommigen veinzen minachting voor het woord ‘burger’, volgens hen moet je ‘inwoner’ zeggen, maar ik omarm de titel volledig. De Nederlandse burger heeft rechten, plichten, mag zich in vrijheid ontplooien en is 100% onderdeel van onze samenleving.
-
Een drogreden en vier argumenten tegen het wietexperiment
Lees meer over "Een drogreden en vier argumenten tegen het wietexperiment"In het regeerakkoord van 2017 heeft de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de afspraak gemaakt om op lokaal niveau een experiment uit te voeren met een gedoogde en gesloten coffeeshopketen. Het zogenaamde wietexperiment. Tien (middel)grote gemeenten worden nog voor het einde van het jaar door het ministerie van Justitie en Veiligheid uitgekozen om deze proef uit te rollen.
-
ChristenUnie spreekt treurnis uit over VNOG-bestuur. Maar wat betekent zo’n term nu eigenlijk?
Lees meer over "ChristenUnie spreekt treurnis uit over VNOG-bestuur. Maar wat betekent zo’n term nu eigenlijk?"Vier vragen en antwoorden over de Veiligheidsregio.
-
Verhoging studietoeslag na oproep ChristenUnie
Lees meer over "Verhoging studietoeslag na oproep ChristenUnie"Naar aanleiding van de oproep van ChristenUnie in april dit jaar om de studietoeslag voor studenten met een beperking te verhogen, wordt vanavond tijdens de raadsvergadering een voorstel daartoe ingestemd. Het college van B&W wil met terugwerkende kracht deze studenten ondersteunen met €285,- per maand.
-
Harde lessen uit de gemeenteraadscampagne in Tel Aviv
Lees meer over "Harde lessen uit de gemeenteraadscampagne in Tel Aviv"Op 30 oktober vinden de gemeenteraadsverkiezingen in Israel plaats. Ook in Tel Aviv, de plek waar ik vandaag zit, zijn de campagneposters 3 weken voor election day niet meer te ontwijken. Voor een land dat omringt wordt door staten die het niet zo hebben op democratische verkiezingen is het een hoopvolle gedachte dat de inwoners hier hun representatieve vertegenwoordigers mogen kiezen. Toch is niet alles mooi aan deze campagne. In Tel Aviv verschenen campagneposters in het straatbeeld met een harde boodschap.
-
Waarom ik af en toe jaloers ben op de Partij voor de Dieren. (En ook snel weer bij zinnen kom.)
Lees meer over "Waarom ik af en toe jaloers ben op de Partij voor de Dieren. (En ook snel weer bij zinnen kom.)"Het was vlak na de Tweede Kamer verkiezingen van 2017 dat fractievoorzitter voor de Partij voor de Dieren Marianne Thieme een motie in stemming bracht over het Terlouw duurzaamheidsmanifest. Het komende kabinet, op dat moment nog in de formerende fase met GroenLinks, moest volgens de PvdD het volledige manifest opnemen in het regeerakkoord. Ik was niet gecharmeerd van deze actie.
-
ChristenUnie Apeldoorn: Fietser moet vaker voorrang krijgen.
Lees meer over "ChristenUnie Apeldoorn: Fietser moet vaker voorrang krijgen."De ChristenUnie fractie in Apeldoorn wil dat de fiets nadrukkelijker voorrang krijgt in de (her)ontwikkeling van wijken en wegen in de gemeente. Verkeerstechnische oplossingen moeten de veiligheid van de fietser verhogen, en het voor inwoners zo aantrekkelijker maken om vaker de fiets te pakken. Met name de veiligheid rondom scholen voor fietsende kinderen en ouders moet volgens de ChristenUnie beter geregeld worden.