Berichten geschreven door Erik Jan Aalbers

 1. 4.jpg
  Erik Jan.jpg
  Door Erik Jan Aalbers op 20 januari 2023

  Deelscooters: zo nooit weer

  Wat vinden we van deelscooters en deelfietsen? Dat was een van de mobiliteitsvragen in de Politieke Markt op 19 januari.

  Lees meer over "Deelscooters: zo nooit weer"
 2. fietsen
  Erik Jan.jpg
  Door Erik Jan Aalbers op 14 januari 2023

  Vlot naar Vaassen fietsen!

  De vlotte fietsroute van Apeldoorn naar Vaassen/Zwolle komt nu snel dichterbij. Dat is bijzonder want zo vlot en zo snel als de naam doet vermoeden...zo traag en omslachtig verliep het proces ernaartoe.

  Lees meer over "Vlot naar Vaassen fietsen!"

  Labels:

 3. F50 fietssnelweg.jpeg
  Erik Jan.jpg
  Door Erik Jan Aalbers op 17 januari 2022

  Fietssnelweg F50 - Zonder omwegen fietsen van A naar Z?

  Zonder omwegen op de fiets van Apeldoorn naar Zwolle? Laten we als Apeldoornse raad eerst maar eens zorgen dat we via een snelfietsroute van Apeldoorn naar Vaassen kunnen. Dat blijkt al ingewikkeld genoeg. We zijn al zes jaar bezig met het realiseren van een snelfietsroute Apeldoorn-Vaassen-Epe. De rest van de route naar Zwolle zal hopelijk eenvoudiger zijn. 

  Het doel is en blijft tenslotte om mensen te verleiden de auto te laten staan en de fiets te pakken. Dat is gezond, het scheelt veel autoverkeer en drukte op de A50. En investeren in mobiliteit voor fietsers kost maar een fractie van wat je voor auto’s zou moeten investeren.  

  Lees meer over "Fietssnelweg F50 - Zonder omwegen fietsen van A naar Z?"
 4. Kapelstraat fietser.jpg
  Erik Jan.jpg
  Door Erik Jan Aalbers op 23 juni 2021

  Klûnen in de Kapelstraat

  Helaas. De dag die je vermoedde dat zou komen is nabij. De Kapelstraat zal ook na coronatijd voor een groot deel van de week afgesloten worden voor fietsers.

  Samen met SGP, SP, PvdD hebben we nog geprobeerd on de afsluiting te beperken tot de echt drukke momenten. En ook hadden we nog een voorstel klaarliggen om ICT in te zetten om de drukte te signaleren. Maar het mocht niet baten. Een meerderheid koos anders.

  Lees meer over "Klûnen in de Kapelstraat"

  Labels: ,

 5. fietskaartje breed.png
  Erik Jan.jpg
  Door Erik Jan Aalbers op 13 februari 2021

  Het complete plaatje graag

  De mobiliteitsvisie voor de Apeldoornse binnenstad ligt ter inzage. Apeldoorners kunnen erop reageren, en zeggen wat ze ervan vinden. In het document wordt beschreven dat de fiets is in Apeldoorn het meest gebruikte vervoersmiddel is. De meeste verplaatsingen van inwoners blijken per fiets plaats te vinden.

  Maar al die fietsritjes gaan natuurlijk niet allemaal naar en van de binnenstad. Veel mensen fietsen van A naar B en doorkruisen daarbij de binnenstad.

  Onze fractie ontdekte dat het kaartje wat bij de mobiliteitsvisie hoort, niet helemaal compleet is.

  Lees meer over "Het complete plaatje graag"
 6. Blog EA 02-02-21.png
  Erik Jan.jpg
  Door Erik Jan Aalbers op 2 februari 2021

  Samen scholen in Apeldoorn

  De komende jaren gaat de gemeente Apeldoorn voor 80 miljoen investeren in schoolgebouwen. Samen met de schoolbesturen is een plan hiervoor gemaakt. Dat is best bijzonder. Van 2012-2016 was alles in de ijskast gezet in verband met de financiële situatie. Vanaf 2016 is de draad weer opgepakt: 70 gymzalen hebben een grote beurt gehad en een aantal gebouwen van kleine besturen zijn aangepakt. In dit nieuwe Integrale Huisvestings Plan (IHP) komen de andere scholen van 40 jaar en ouder aan de beurt.  

  Lees meer over "Samen scholen in Apeldoorn"
 7. Statie.jpg
  Erik Jan.jpg
  Door Erik Jan Aalbers op 20 januari 2021

  Reactie op besluit Pluryn om leerwerkplek voor kwetsbare mensen te sluiten

  In de eerste week van dit pas begonnen jaar, besloot Pluryn om leer-werkbedrijf Statie op het NS-station te sluiten. In 2019 waren we er als fractie nog op bezoek, met (waarnemend) kamerlid Nico Drost.

  We waren toen onder de indruk hoe het gebouw, na jaren leegstand, nu een prachtige bestemming had gekregen: een beschermde werkplek voor de medewerkers. Zij kunnen in alle rust horeca-ervaring opdoen. En als het goed gaat, geleidelijk meer op de voorgrond de rol van gastvrouw of -heer op zich nemen. Wij waren blij met déze invulling van het stationsgebouw na jaren leegstand. Statie is hét inclusieve visitekaartje van Apeldoorn voor elke  treinreiziger die Apeldoorn bezoekt. Om te wachten, te lunchen, te vergaderen of te flexwerken.

  Lees meer over "Reactie op besluit Pluryn om leerwerkplek voor kwetsbare mensen te sluiten"

  Labels: , ,

 8. Marktplein Raadhuis.jpeg
  Erik Jan.jpg
  Door Erik Jan Aalbers op 27 mei 2020

  Is er geleerd van Plein van de Stad?

  Fouten maken mag, maar dan moet je er wel wat van leren. Dat is zo bij kinderen, dat is zo bij volwassenen en dat is ook zo bij organisaties. Apeldoorn wil een Lerende Organisatie zijn. Wat is de stand van zaken? Heeft de gemeente geleerd van het Plein van de Stad?

  Wat mij betreft is de organisatie op de goede weg. Veel voornemens uit het beheersplan zien we terug. Tegelijk mag er wel meer tempo gemaakt gaan worden: ik heb niet de indruk dat de organisatie al 100% op scherp staat.

  Lees meer over "Is er geleerd van Plein van de Stad?"
 9. Blog Erik Jan Fietsers Kapelstraat breed.png
  Erik Jan.jpg
  Door Erik Jan Aalbers op 20 januari 2020

  Kapelstraat voor fietsers

  Hoe doorkruis je als fietser onze lange Hoofdstraat?  

  Aan de ene kant kun je passeren via de Hofstraat. Aan de andere kant... moet je bijna naar de Grote Kerk fietsen om van oost naar west te gaan. Halverwege deze lange winkelstraat zit gelukkig één doorsteek voor fietsers: de Kapelstraat. Dit straatje voldoet goed als oost-westverbinding. Vanuit bijvoorbeeld Zevenhuizen leiden alle wegen naar de Paslaan en Kapelstraat: handig als je naar de bibliotheek wilt of muziekles volgt bij Markant. Of als je bijvoorbeeld verder wilt richting de Asselsestraat. 

  Lees meer over "Kapelstraat voor fietsers"

  Labels: ,

 10. stopbord2.jpeg
  Erik Jan.jpg
  Door Erik Jan Aalbers op 14 oktober 2019

  Plein van de Stad: het is menens

  ‘Dag agent, reed ik te hard?‘
  ‘Nee meneer, u vloog te laag...’
  Lees meer over "Plein van de Stad: het is menens"