De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten - Interview Ben Bloem in Nieuwsblad Stedendriehoek

Stemmen.jpeg
CU-Logo-plusje-PosterVariant-RGB
Door ChristenUnie Nieuws op 18 februari 2022 om 10:36

De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten - Interview Ben Bloem in Nieuwsblad Stedendriehoek

De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan en dus mogen lijsttrekkers ook in de krant vertellen waar ze voor staan. Deze week in Nieuwsblad Stedendriehoek een interview met Ben Bloem, dat wij graag hier met u delen 👇

Wat loopt er in Apeldoorn verkeerd zonder uw partij in de raad?

“Ach… het zou een beetje arrogant zijn om te denken dat de wereld van ons afhangt. Maar we hebben de afgelopen jaren geprobeerd een kritisch geluid te laten horen als het gaat om megalomane projecten als de verbouwing van een gemeentehuis of de bouw van een markthal. Maar ook als het gaat om bezuinigingen op de zorg. We vinden het belangrijk dat het in de politiek blijft gaan om mensen en dat de dingen die we doen vooral ten goede komen van de inwoners van onze mooie gemeente. Een gemeente waar starters hun kansen op de woningmarkt zien groeien en lokale ondernemers worden beschermd tegen de 24-uurs economie. Uiteindelijk is ons verkiezingsmotto: ‘Bouw mee aan ons Apeldoorn’, waarin we recht willen doen aan iedere inwoner die bijdraagt aan de samenleving. Maar zeker ook aan hen die dat niet kunnen.”

Welke keuze zou u maken als de gemeente Apeldoorn 10 miljoen euro overhoudt?

“Dan zouden we het vooral ten goede willen laten komen van inwoners die een extraatje goed kunnen gebruiken. Denk aan mensen die in armoede, of met schulden leven. En zeker als dat ook kinderen treft. We hebben ook aandacht voor onze lokale ondernemers die zwaar hebben geleden onder de coronamaatregelen. We zien dat niet als een doekje voor het bloeden, maar als een zinvolle injectie in de economie en een manier om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan (blijven) komen. Maar we durven ook te investeren in een zwembad of in beter openbaar vervoer. Zaken waar iedereen van mee kan profiteren.”

Welke keuze zou u maken als de gemeente Apeldoorn 10 miljoen euro tekort komt?

“We hebben een paar jaar geleden nog een eigen begroting gepresenteerd. Die had als titel ‘De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten’. En dat vinden we écht. Dus als we tekort komen, vinden we dat we als gemeente vooral eerst naar onszelf moeten kijken en naar zaken die we eventueel kunnen schrappen of uitstellen. En pas als dat écht niet kan, kijken we eerst naar die partijen en mensen die dat ook kunnen missen. Denk daarbij aan de grotere bedrijven of de meer vermogende inwoners in onze gemeente. Uiteindelijk wil je dat ieder mens gezien wordt en tot bloei kan komen.”

Hoe bent u in Apeldoorn en in de lokale politiek beland?

“Ik was als hulpverlener actief onder Apeldoornse dak- en thuislozen en vond het belangrijk dat we als gemeente goed omgaan met de middelen die we hebben. Dat we zorgen voor mensen die het minder hebben, maar ook dat we voorkomen dat mensen die het goed hebben in zwaar weer terecht komen. Voor je het weet schuur je dan tegen de lokale politiek aan en rol je er zomaar in. Ik heb er tot op de dag van vandaag geen seconde spijt van. Het is ontzettend leuk en dankbaar werk. Maar ook een enorme verantwoordelijkheid om samen met 38 collega’s vorm te mogen geven aan onze mooie gemeente.”

(dit artikel verscheen op 16 februari in Nieuwsblad Stedendriehoek)

Deel dit bericht

Labels: , , ,