Geen drama maar een 8

Paul cjg
CU-Apeldoorn_039_0C0A0377.jpg
Door Hanna Riezebos op 23 november 2017 om 11:10

Geen drama maar een 8

Het was een aaneenschakeling van mooie, ontroerende, vrolijke momenten in het stadhuis afgelopen vrijdag, tijdens het afscheid van wethouder Paul Blokhuis. Ik heb onze fractie beloofd een sfeerverslag te schrijven, maar ik krijg het niet goed op papier. Sommige momenten laten zich alleen beleven, en niet achteraf in woorden vangen.

Daarom sta ik hier kort stil bij het kado wat Paul kreeg van onze burgemeester: een lezing van professor Jo Hermanns. Ik neem u mee in de belangrijkste uitspraken afgelopen vrijdag van deze opmerkelijke hoogleraar Opvoedkunde. 

- 'Operatie Jong', het landelijke beleid dat in 2006 in de Jeugdzorg de wachtlijsten en de matige jeugzorg moest oplossen en verbeteren, is door gebrek aan bestuurlijk lef niet uitgevoerd. De Tweede Kamer pikte dit volgens Hermanns niet en maakte met een eigen werkgroep een plan van aanpak. Kern van dit plan van drie A4tjes, was: het gezin met een zorgvraag in de eigen omgeving helpen, en hen "weer leren mee te doen door mee te doen." 

- Pas in 2015 kreeg deze cultuuromslag zijn beslag in de Wet op de Jeugdzorg. In Apeldoorn heeft bestuurder Paul Blokhuis hier niet op willen wachten en heeft al in 2011 het eerste Centrum voor Jeugd en Gezin in Apeldoorn geopend. Wordt landelijk in 2014 en 2015 de nieuwe Jeugdwet als 'een drama' getypeerd, in Apeldoorn worden dan al de eerste vruchten geplukt van de nieuwe aanpak. Via CJG4Kracht slinken de wachtlijsten, wordt er vraaggestuurde hulp aangeboden en al snel veel minder doorverwezen naar dure specialistische zorg. Gezinnen waarderen deze nieuwe hulp met een ruime 8!

- Als iedere gemeente in Nederland een wethouder had gehad als Paul Blokhuis, waren de problemen tijdens de transitie vanaf 2015 in veel gemeenten niet zo groot geweest, aldus professor Hermanns.

- Ouders hebben mensen nodig die ze helpen omdat ze van ze houden.

De ChristenUnie overtuigt u graag op argumenten, en deze constateringen zijn dan ook een flinke aanmoediging voor ons om door te gaan op deze weg. Zonder achterover te leunen of te denken dat we nu de wijsheid in pacht hebben. We zullen met christelijke overtuiging de unieke plek van het gezin blijven verdedigen. Wij geloven in de grote waarde van stabiele huwelijken en van gezinnen. Het gezin is de plek waar liefde, geborgenheid en zorg voor elkaar centraal horen te staan. Opgroeien in een stabiel gezin geeft kinderen een stevige basis voor de rest van hun leven.

Wilt u toch een beetje sfeer proeven en zien wat Jo Hermanns bedoelde toen hij zei dat mensen een bestuurder nodig hebben die van ze houdt? Kijk dan hier naar de video; vooral de laatste tien minuten zijn het waard.

Onze fractie is Paul Blokhuis enorm dankbaar voor de afgelopen jaren. Wat mooi om te zien dat hij als politicus zo dicht bij de mensen bleef staan. We wensen Paul alle wijheid en Gods zegen toe!

Deel dit bericht

Labels: , , ,