Bijbouwen: ja! Maar kies daarbij ook voor kwaliteit van de bestaande wijken.
Apeldoorn gaat de komende jaren flink bijbouwen. Er komen bijna 8000 woningen tot 2030 bij en de verwachting is dat daar nog ongeveer 5000 bij komen tot 2040. De reden? We hebben in Apeldoorn en omstreken een flink woningtekort. Net zoals trouwens in grote delen van Nederland. Als ChristenUnie Apeldoorn zijn we blij met deze nieuwbouw, want het is broodnodig om starters, ouderen, gezinnen, statushouders, dak- en thuislozen en andere groepen aan een woning te helpen. We hebben vooral veel betaalbare woningen nodig. Dat betekent veel sociale huur, veel goedkope koop en vrije sectorwoningen met een lage huur. Bouwen we dan niet voor een grote groep mensen die uit het Westen van het land hierheen komt? Wellicht. Maar niet bouwen is geen optie, daarmee helpen we onze eigen inwoners ook niet.
De gemeente Apeldoorn wil deze nieuwbouw realiseren op twee locaties. Dat zijn de BSK zone (Binnenstad, Kanaal en Spoorzone) en de nieuwe uitleglocatie Beekbergsebroek aan de Zuidkant van Apeldoorn nabij Beekbergen. Uiteraard wordt de nodige nieuwbouw in de dorpen niet vergeten. Als ChristenUnie Apeldoorn hebben we in maart van dit jaar ingestemd met deze visie, al hebben we ons duidelijk uitgesproken tegen de nieuwe uitleglocatie Beekbergsebroek. En hebben we duidelijk gemaakt dat het college met deze keuzes een kans laat liggen om meer te investeren in de bestaande wijken.
In Apeldoorn ben ik een uitgesproken voorstander van het inbreiden, oftewel het verdichten van de woningvoorraad in bestaande wijken. Onze woningdichtheid in Apeldoorn is maar de helft van die van Den Haag. Hoewel we de Haagse dichtheid niet hoeven te evenaren, is er nog veel potentieel aan ruimte. Ik pleit daarom in de Apeldoornse politiek niet alleen voor het bijbouwen van woningen op oude industrieterreinen en andere braakliggende stukken zoals de BSK zone, maar ook voor het toevoegen van woningen in bestaande wijken. Zoals de Maten, Orden en Zevenhuizen.
Waarom? Het blijkt dat het toevoegen van woningen in bestaande wijken bijdraagt aan het in balans brengen van het aanbod in die wijken. Het vergroot ook het draagvlak voor de (sociale) voorzieningen in die wijken, het stimuleert de doorstroming op de woningmarkt, en het laat mensen langer in hun buurt wonen. Oftewel: nieuwe ontwikkelingen in bestaande wijken versterken deze wijken. En het blijkt dat bewoners hierdoor overwegend positief zijn op nieuwbouw in hun bestaande buurt. Kortom: zoals Rijksadviseur Wouter Veldhuis zegt: Betere buurten? Meer woningen!
Afgelopen week bespraken we in de politiek markt van Apeldoorn de prioriteiten van het college rond woningbouw voor de komende paar jaar. De prioriteit van het college zijn de twee nieuwe locaties BSK zone en Beekbergsebroek. Opnieuw heb ik samen met Jarin van de Zande een pleidooi gehouden voor meer visie op bestaande wijken. Een visie die heel goed aansluit op de warmtetransitievisie (woningen van het gas af) en de vitaliteitsagenda (leefbaarheid in buurten) die de komende jaren uitgewerkt worden in de wijken. Wat ons betreft moeten we met een nog bredere visie naar Apeldoorn en de dorpen gaan kijken wat wijken en buurten nodig hebben om leefbaar te blijven. Dat betekent ook een visie op bijbouwen in de wijken.
Of de woningen uiteindelijk inderdaad op de geplande locaties gaan komen zoals het college voorstelt? De tijd zal het leren. De voorbereidingen voor de BSK zone zijn intussen in volle gang. En daar ben ik blij mee. Maar er zijn externe factoren waar we minder vat op hebben als Apeldoorn. Zoals stijgende bouwkosten, tekort aan personeel, de stikstofcrisis en wellicht daaruit voortvloeiend een bouwcrisis. Naast dat ik hoop dat de woningen op de juiste plekken gebouwd zullen worden, hoop ik net zo hard dat ze er in ieder geval zullen komen. Want we hebben ze nodig!
Eind december verschijnt er een artikel van Willeke met een beschouwing over de woningmarkt in Groen, het blad van het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. Daar wordt haar visie op de woningmarkt breder uitgelicht.