Waarom afval produceren als het toch wordt weggegooid?*
Afgelopen donderdag heeft de gemeenteraad besloten reclamefolders te blijven verspreiden bij iedereen die niet expliciet aangeeft deze niet te willen ontvangen. U merkt in de dubbele ontkenning al dat dit tot een vertroebelde discussie kan leiden.
Ik leg u graag uit waarom ik niet blij ben met dit besluit.
Op dit moment worden reclamefolders geproduceerd, voornamelijk uit gerecycled papier. Deze worden bij iedereen afgeleverd die niet expliciet aangeeft deze ongeadresseerde reclame niet te willen ontvangen. Met als gevolg dat reclamefolders in de brievenbus belanden, of men ze nou leest of niet. In dat laatste geval (ongelezen) is er dus geproduceerd voor de prullenbak. Toch zonde.
Apeldoorners zijn goede afvalscheiders, daar mogen we best een beetje trots op zijn. Maar toch: op dit moment belanden verreweg de meeste folders nog ongelezen bij het oud papier. Gelukkig kunnen zij vervolgens gerecycled worden tot nieuwe folders. Maar dit recycleproces heeft wel een grens. Oud papier kan tot 7 keer gerecycled worden. Daarna is de kwaliteit onvoldoende voor drukwerk en wordt het verbrand. Al met al is het toch beter om zo min mogelijk folders te proceduren ten behoeve van inwoners die ze tóch niet lezen.
Daarom heb ik samen met de Partij voor de dieren een motie opgesteld om het anders te gaan doen: iedere Apeldoorner krijgt een sticker waarmee expliciet aangegeven kan worden dat je graag wél de reclamefolders wilt ontvangen. Inwoners die deze sticker niet op de brievenbus hebben krijgen deze folders dan ook niet meer. Een werkwijze die al in tal van andere gemeentes werkt, waaronder in de grootste stad van Nederland. En voor de volledigheid: het huis-aan-huis blad blijft uiteraard wél gewoon bezorgd.
Nu zijn reclamefolders er niet voor niets: er zijn ook mensen die ze wél lezen, wat zorgt voor meer omzet voor ondernemers. Ook is er werkgelegenheid bij de papierproducent, bezorgers en afvalverwerkers. Belangrijke economische redenen om het huidige systeem in stand te houden. Daarnaast is het ook zo dat na alle coronamaatregelen, alle omzet voor ondernemers op dit moment belangrijk is.
We willen ons als gemeente echter ook profileren als duurzame gemeente. Een gemeente waar nagedacht wordt over de milieueffecten van keuzes die we maken. Dit zijn principiële keuzes. Wil je de uitstoot van onnodige productie, de verspreiding en verwerking daarvan voor je rekening nemen, of wil je dit beperken? En is het inderdaad zo dat een hele branche instort als er een ander systeem gehanteerd wordt?
Natuurlijk niet, al is het wel wat de branche je wil laten geloven. En logisch natuurlijk. Het is een economische kringloop van nutteloosheid. Papier wordt geproduceerd, bezorgd, afgevoerd en verwerkt, om vervolgens opnieuw te beginnen. Ga maar eens na welk percentage van uw oud papier bestaat uit reclamedrukwerk. Ons voorstel was om er in ieder geval voor te zorgen dat de productie na bezorging gelezen wordt (en dus effectief voordeel heeft voor ondernemers). Dit voorstel heeft tot invoering bijna 2 jaar nodig. Dus ook het na-coronaeffect is niet van toepassing.
Al met al heeft de gemeenteraad uitgesproken dat het huidige verspreidingsbeleid standhoudt. Een gemiste kans. Wat ons betreft blijven we ons inzetten om overbodige productie van afval binnen onze gemeente tot een minimum te beperken.
*De titel van dit bericht is met dank aan dit fraaie toepasselijke Loesje