Kapelstraat voor fietsers

Blog Erik Jan Fietsers Kapelstraat breed.png
Erik Jan.jpg
Door Erik Jan Aalbers op 20 januari 2020 om 15:05

Kapelstraat voor fietsers

Hoe doorkruis je als fietser onze lange Hoofdstraat?  

Aan de ene kant kun je passeren via de Hofstraat. Aan de andere kant... moet je bijna naar de Grote Kerk fietsen om van oost naar west te gaan. Halverwege deze lange winkelstraat zit gelukkig één doorsteek voor fietsers: de Kapelstraat. Dit straatje voldoet goed als oost-westverbinding. Vanuit bijvoorbeeld Zevenhuizen leiden alle wegen naar de Paslaan en Kapelstraat: handig als je naar de bibliotheek wilt of muziekles volgt bij Markant. Of als je bijvoorbeeld verder wilt richting de Asselsestraat. 

Al jaar en dag is de Kapelstraat een gewaardeerde route om op de fiets van oost naar west te gaan of andersom. De straat is onderdeel van de ANWB-fietsknooppunten-routes.

Als fietser weet je dat je er ‘te gast’ bent, je matigt als vanzelf je snelheid omdat er ook mensen rondlopen. Het is geen fietssnelweg. 

De afgelopen jaren verschenen geleidelijk steeds meer tafeltjes en stoelen in de straat. Terrasjes en vloerkleedjes hier en daar. Hierdoor is de gedeelde ruimte voor voetgangers en fietsers krapper geworden. Maar goed, als ieder een beetje inschikt en rekening houdt met de ander past het nog best. Net zoals op zaterdagavond... dan staat het soms vol met café bezoekers... die enkele fietser kan daar best voorbij. 

Vanwege terrassen die de afgelopen jaren stukje bij beetje gegroeid zijn in dat straatje is het college nu van plan om de fietsroute het grootste deel van elke dag af te gaan sluiten. De horeca krijgt definitief voorrang, de fietsers moeten maar naast hun fiets gaan lopen.

Dit komt allemaal niet erg doordacht over. Want is er niet met een gloednieuwe fietsenstalling in de voormalige Kijkshop geopend? Goed bereikbaar vanuit oost en west? Waarom deze dan opeens per fiets onbereikbaar maken vanaf de westkant van de stad? Is dat niet jammer van de investering? En welk probleem wordt ermee opgelost?

Het is een feit dat er wel eens voetgangers zijn die niet weten dat er ook fietsers kunnen passeren. In het straatje zelf wordt je daar niet op gewezen. Er zit alleen bij de ingang een klein bordje in een hoekje rechtsboven. Maar stel dat je tussen de klinkers de tekst tegen zou komen 

             ‘let op hier wordt óók gefietst‘ 

… dan houd je er vanzelf rekening mee.

Het hele straatje het grootste deel van de tijd afsluiten is op een mug schieten met een kanon. De nadelen voor fietsers zijn buiten proporties. Is het nodig om de horeca hier zo royaal alle voorrang te geven?

Wat de ChristenUnie betreft kunnen we de deze typisch Apeldoornse oplossing met wat kleine aanpassingen best overeind houden. Als fietsers rekening houden met voetgangers en andersom kan dat prima samen… Wat de ChristenUnie betreft zoeken we de oplossing in deze hoek!

Deel dit bericht

Labels: ,