Plein van de Stad: verwarmd of in de ijskast?

plein vd stad.png
Erik Jan.jpg
Door Erik Jan Aalbers op 8 oktober 2019 om 09:18

Plein van de Stad: verwarmd of in de ijskast?

Familie van Apeldoorn wilde op vakantie. Er was al een goede gebruikte auto aangeschaft, maar die had nog wel een grote beurt nodig.
Er werd een prijsvraag uitgeschreven in het gezin. En de meeste stemmen gingen naar het plan om voor de vakantie een caravan te kopen. Iedereen vond het een geweldig idee. 
Toen viel de grote beurt van de auto tegen: de koppeling en de uitlaat moesten vervangen en er waren nieuwe banden nodig. Dit werd een stuk duurder dan pa en ma hadden ingeschat. 

Tegelijk waren er ook wat tegenvallers in het gezin rond de kinderen. Zoon bleek een bril nodig te hebben en dochter moest een beugel. Beiden werden niet door de verzekering vergoed, de ouders hadden gekozen voor een hoog eigen risico. Op die extra kosten hadden de ouders niet gerekend. En toen ze zich serieus gingen oriënteren op de kosten van een geschikte caravan bleek deze 2x zo duur te worden dan van te voren ingeschat.

Misschien herken je de situatie. Het stadhuis in de steigers met wat tegenvallers. Een prijsvraag voor een marktplein waar iedereen enthousiast over is. Dan tegenvallers rond de kinderen. Te weinig grip op onverwachte extra kosten voor de jeugd, teveel eigen risico. Tegelijk dat mooie plan: een markthal. En nieuwe berekeningen die uitwijzen dat het wel eens 2x zo duur kan uitvallen. 

Wat doe je dan?

Thuis zou je je mooie droom van een caravan in de ijskast zetten. Je kiest eerst voor wat hard nodig is: de rekening van de auto, de beugel en de bril. Je bewaart je droom voor betere tijden. Daar is best begrip en draagvlak voor.

Waarom zou je dan binnen de gemeente een andere keuze maken? Parkeer het plan en laat voorrang krijgen wat voorrang heeft. In Apeldoorn waar bomen de skyline bepalen en dromen nog hoger groeien, werden voor de zomer nog vragen gesteld of het marktplein misschien ook nog verwarmd zou kunnen worden. Gelukkig werd het idee niet door het college omarmd. Wat ons betreft doen we nóg een stap achteruit en gaat het hele plan voorlopig de ijskast in.

Labels: ,