Verbolpuntkomming
Het scherm van mijn telefoon was kapot. Repareren duurde een uur. Een heel uur onbereikbaar.
Dat was best apart: 60 minuten geen telefoon om even iets te kunnen checken. Geen appjes. Geen gelegenheid om een notitie te maken van iets wat me te binnen schoot. Een uur in de vertraging, het leek wel een vacuüm.
Tegelijk was het ook relaxt: even onbereikbaar, even niks hoeven of beter gezegd: even niks kunnen. Het voelde als een korte vakantie.
Anno 2019, waarin je altijd bereikbaar moet zijn, is dat best even wennen. Meestal ben ik wel paraat om op een appje te reageren of om een telefoontje aan te nemen. Mijn databundel is gewillig. Iemand uit de fractie deelt een nieuwtje: daar vind ík dan toch ook wat van? We zijn met z’n allen meestal in staat om meteen te reageren. Over van alles hebben we acuut een standpunt of mening paraat.
Tegelijk weet ik uit ervaring hoe waardevol het is om ergens ‘een nachtje over te slapen’. Een lastige mail schrijf ik wel, maar verstuur ik vaak niet. Ik zet ‘m in mapje ‘concepten’ en verstuur ‘m pas de volgende dag. Of ik stuur ‘m niet … bij nader inzien. Even afstand nemen helpt vaak om je oordeel te verrijken. Die extra tijd is de moeite waard: je onbewuste heeft een verwerkingscapaciteit die ongeveer 200.000 keer zo groot is als die van je bewustzijn. Benut dat! Het kost je dan wel een nachtje extra, maar vaak heb je dan ook wat! Neem de tijd, ook langzame bomen kunnen hoog en groot en sterk worden.
Maar vaak zijn we ongeduldig, we willen actie! Daadkracht! Net zoals je je bestelling liefst vandaag al thuis ontvangt, of anders in ieder geval de volgende dag. We zijn gewend geraakt aan instant-oplossingen. Even roeren: klaar. U vraagt, wij draaien, de klant is koning. En we zijn al verontwaardigd als de bezorger een halfuurtje later komt dan de track & trace aangaf.
Logisch, want zodra we iets besteld hebben, ontvangen we een berichtje over élke vervolgstap. Elk moment weten we waar ons pakje is, en hebben we de indruk dat we er grip op hebben. Deze manier van service verlenen schept verwachtingen in onze samenleving. Want als Bol.com of Coolblue het zo kan, dan zou de huisarts dat ook moeten kunnen? Of de specialist. Of de leerkracht op school. Of de behandelaar van je kind.
Het lijkt erop dat we in Apeldoorn de tekorten in de jeugdzorg ook op deze manier aan het oplossen zijn. Geen tijd te verliezen, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, we hebben maar een paar minuten tijd. Vandaag voor 23:59 u besteld, morgen probleem opgelost.
De 8e president van de VS, Martin van Buren (1837-1841) wist het beter: ‘The government should not be guided by temporary excitement, but by sober second thought.’