Met een beetje risico komen ze er wel!

Webblog 05-11-18 Hanna Spelen.jpeg
CU-Apeldoorn_039_0C0A0377.jpg
Door Hanna Riezebos op 5 november 2018 om 22:00

Met een beetje risico komen ze er wel!

Ze heeft er een litteken onder haar kin aan overgehouden. Ik had wel gezien dat ze haar gammele speelkarretje als step gebruikte, maar ze had er zo’n lol in dat ik haar liet gaan. Even later lag ze vol op de stoep en konden we naar de huisarts. Tja. Ik heb me een dag schuldig gevoeld, maar niet veel langer. Het alternatief was verbieden, en dat was voor mij geen optie. Een beetje risico kan geen kwaad. 

Gemeente Apeldoorn heeft een geweldige informatieve webpagina voor kinderen (tot 100 jaar) gemaakt: een overzicht van alle buitenspeelplekken van onze gemeente. Zelfs de uitkijktorens staan er bij. Er is breed gekeken naar wat leuke uitdagingen zijn voor kinderen. Niets staat je meer in de weg om met je kinderen op ontdekkingsreis te gaan en hen te laten klimmen, kliederen met water of met hen te zien hoe spruitjes groeien (er staan ook openbare tuinen zoals de Stadsakkers op de kaart). 
Er is genoeg reden om vaker buiten te spelen, gezien een paar onthutsende recente feiten over spelen:
  • Sinds 2013 is het aantal kinderen dat iedere dag buiten speelt gedaald van 20 procent naar 14 procent.
  • 30 procent speelt nooit of maar één keer in de week buiten, vijf jaar geleden speelde nog maar 20 procent zelden buiten.
  • Een op de drie kinderen zegt eigenlijk wel vaker buiten te willen spelen. Een belangrijke barrière is dat ze speelplekken te saai vinden of dat ze te druk zijn met school en hobby's. 
  • 79 procent van de ouders wil hun kind wel graag vaker risicovol laten spelen, omdat ze begrijpen dat dat goed is voor de ontwikkeling van hun kind, maar houden dat in de praktijk toch tegen, omdat ze bang zijn dat hun kind gewond raakt of dat anderen in hun omgeving het afkeuren.
Jantje Beton en VeiligheidNL roepen, op basis van hun onderzoeken, op om niet te voorzichtig te zijn en kinderen risico's te laten nemen bij het buiten spelen. Wist je trouwens dat in de Bijbel over God ook wordt gezegd dat hij speelt? Lees Spreuken 8 maar eens!
Spelen is hartstikke belangrijk, en daarbij is het heerlijk om te doen! 
Oké, genoeg gelezen, spelen maar!
Hanna Riezebos, Raadslid

Deel dit bericht

Labels: , ,