Herdenking Apeldoornsche Bosch
Let op je gedachten, want dat worden woorden. Let op je woorden want dat worden je daden. Let op je daden want dat worden je gewoontes. (Bron: Talmoed)
'Er waren signalen in Apeldoorm dat het mis zou kunnen gaan.'
Eleon de Haas, de zoon van een oud-medewerkster van het Apeldoornsche Bosch, vertelt vanmiddag aan een volle, maar stille zaal het dramatische levensverhaal van zijn moeder. 'Dankzij de gewetensvolle beslissing van haar geliefde, Coenraad Hoek, die bij zijn patienten wilde blijven, kon mijn moeder ontsnappen en sta ik hier nu. Daarom haal ik vandaag zijn naam uit de vergetelheid, om hem te bedanken.'
De 75e herdenking van de deportatie van 1300 Apeldoornse patienten en verzorgers van zorginstelling Het Apeldoorsche Bosch was indrukwekkend. Het was drukker dan andere jaren, met een ruime vertegenwoordiging van o.a. de Commisaris van de Koning, de Ambassade van Israel, en vele anderen. Namens ChristenUnie Apeldoorn waren wij aanwezig.
Burgemeester Berends zei het treffend: hier zijn geen woorden voor, en tegelijk willen we dit als Apeldoorn nooit vergeten, zodat het nooit weer kan gebeuren. Heel concreet betekent dat, dat samen met 18 andere namen, de naam van Coenraad Hoek recent is toegevoegd aan de namenlijst. Uit de anonimiteit gehaald. Ook worden bewust Apeldoornse kinderen betrokken bij de herdenking.
Rabbijn Jacobs moedigde de aanwezigen bij het monument aan, het kwaad ook vandaag recht in de ogen te kijken. We mogen daarbij denken aan de woorden die God gebruikte toen hij Mozes opdroeg naar de Farao te gaan (te vinden in het tweede bijbelboek Exodus): 'Kom, naar de farao.' In de Joodse traditie is het begin van deze oproep vertaald als 'kom' in plaats van 'ga.' God zegt daarmee: 'Kom, we gaan samen', aldus de rabbi.
Vanaf 4 februari tot 31 mei kunt de de virtual tour over het Apeldoornsche Bosch gaan bezichtigen op het terrein van Groot Schuylenburg. Voor meer informatie klik hier.