
Terugblik op debat aanpak kostenoverschrijding Jeugdzorg
De kosten van de Jeugdzorg lopen op. Voor steeds meer kinderen en jongeren wordt jeugdzorg inzet, op dit moment gaat het om 1 op de 7. Dat is zorgelijk. Er is onderzoek gedaan naar maatregelen om hier meer grip op te krijgen.
Daaruit blijkt dat er geen 'laaghangend fruit' te vinden is. Dat is een compliment voor CJG, Samen055, onderwijs en opvang, en al die andere partners die werken met onze kinderen en jongeren. Alle voor-de-hand-liggende maatregelen zijn gelukkig al genomen.
Dat betekent tegelijk dat een oplossing vinden, dús ingewikkelde en complexe materie is. In het hele systeem van jeugdzorg, onderwijs, jongerenwerk en zorgaanbieders moeten we gaan kijken wat handiger en slimmer kan. Kunnen we de vele 1-op-1- trajecten clusteren zodat kinderen en ouders tegelijk geholpen worden en meteen steun hebben aan elkaar? Kunnen jongerenwerkers in dezelfde tijd misschien aan groepen jongeren meer hulp en advies bieden dan jeugdwerk individueel? Kunnen we meer regie nemen op de toegang en kunnen we het aantal hulptroepen in een gezin beperken en beter met elkaar laten samenwerken? Dat vraagt aanpassingen in het hele systeem waarbij alles met alles samenhangt.
Tekst gaat door onder de video. Erik Jan Aalbers inbreng bij de PMA van 16 januari 2025. Kijk het hele debat hier terug
In de PMA heb ik aangegeven dat dit tijd vraagt als we dit grondig willen aanpakken. Het vraagt behoedzaamheid en zorgvuldigheid. Is het intussen dan heel verschrikkelijk dat we op dit moment deze kosten (nog) maken? Als het gaat om winsten van zorg-cowboys is dat wel het geval. Maar het zou best eens zo kunnen zijn dat al deze kinderen en jongeren er over 5 of 10 jaar een stuk beter voor staan. Vanwege de hulp die ze NU krijgen. Niet allemaal weggegooid geld dus.
Beter hier teveel aan uitgeven, dan aan een tijdelijke voetgangersbrug.