Energietransitie 2023 – 2030:”Het is pionieren”
Elk jaar ontvangt de gemeenteraad een actieplan Energietransitie van het college. Met dit actieplan worden stappen gezet om het programma Energietransitie 2023-2030 uit te voeren en de doelen te halen die in dat programma staan. Apeldoorn wil in 2050 volledig energieneutraal zijn. Daarvoor is een raadsprojectgroep opgericht. Onder andere Willeke de Jager is door Stedendriehoek gevraagd naar voor haar opvallende punten.
Lees de gehele Stedendriehoek hier
“Het plan wordt steeds veelomvattender omdat alles binnen de energietransitie met elkaar te maken heeft; opwek, opslag, besparen, de rol van de overheid en van de inwoners. Er is meer ruimte voor initiatieven van bewoners, dat vinden wij positief. De sturende rol van de overheid valt op, dat is ook nodig omdat bijvoorbeeld warmtenetten vaker in publieke handen komen."
"Tegelijkertijd is het ook pionieren. Alles is nieuw, we hebben zo’n energietransitie nog nooit eerder gedaan. De constant veranderende omstandigheden vragen ook voortdurend om bijsturing. Dat alles perfect verloopt, is dan ook niet te verwachten. De hele energietransitie vraagt om vertrouwen en geduld. De overheid heeft een belangrijke taak in het communiceren over wat ze doet, wat de verwachtingen en mogelijkheden zijn om zo de inwoners mee te blijven nemen.“
"Het creëren van draagvlak voor de transitie vinden wij minstens zo belangrijk als de toe te passen technieken. We zien dat de lokale overheid haar best doet, er worden bijvoorbeeld veel meetings georganiseerd in de wijken over warmtetransitie. Maar ik zou liefst ook op buurtniveau met bewoners in gesprek willen om nog meer een gevoel van ownership te creëren. Daarbij moet het wel helder zijn waar inwoners in kunnen participeren en waarin niet."
Wat is belangrijk om de energieneutraliteit in 2050 te halen?
“Nog harder inzetten op energiebesparing, dat is echt stap één. Woningbouwcorporaties zijn op de goede weg met verduurzaming van hun woningbestand. Maar we moeten ook aandacht hebben voor mensen met een koopwoning die geen financiële ruimte meer hebben om te verduurzamen. De betaalbaarheid van de energietransitie voor alle huishoudens is dus heel belangrijk. Op het gebied van energieopslag mag er ook nog wel een tandje bij, zeker nu netcongestie een groot probleem is. Het inzetten van buurtaccu’s kan daarbij helpen. Initiatieven om bedrijven meer gespreid over de dag energie te laten afnemen kunnen we misschien ook naar woonwijken uitbreiden.”
Bij de PMA van 12 december staat de Energietransitie op de agenda