Een gezamenlijke visie voor Beemte Broekland
Sommige politieke processen duren lang. En af en toe is dat goed, omdat er een nauwkeurig proces onderligt dat tijd vraagt. De totstandkoming van de gebiedsvisie van Beemte Broekland is er zo een. In 2022 hoorden de inwoners van Beemte Broekland dat er een energiepark gepland stond in hun buitengebied. Dit zou worden vastgesteld in de omgevingsvisie van 2022. Als ChristenUnie bekeken we dit energiepark kritisch, maar waren we vooral niet te spreken over het gebrek aan samenwerking met de inwoners van Beemte Broekland.
Als ChristenUnie hebben we toentertijd samen met het CDA de motie ‘Samen, Geef gebieden Beemte Broekland en Klarenbeek de ruimte’ opgesteld. Deze motie, die unaniem werd aangenomen door de raad, leidde ertoe dat Beemte Broekland ruimte kreeg om zelf een bewonersvisie op te stellen. Een visie waarin het niet meer alleen over een energiepark ging, maar ook wonen, landbouw en natuur een rol kregen. Daar waren we blij mee. En de inwoners van Beemte Broekland ook.
Intussen zijn we 2,5 jaar verder. Afgelopen donderdag hebben we tijdens de Politieke Markt Apeldoorn als raad naar de gebiedsvisie van Beemte Broekland gekeken die het college naar aanleiding van de bewonersvisie heeft opgesteld. Ik ben blij met het proces waarin actief overlegd is tussen inwoners van Beemte Broekland en de gemeente. En waarin een actieve groep inwoners constructief meedacht en de gemeente ruimte liet aan inwoners om met een eigen visie te komen. De motie ‘Samen’ is wat mij betreft goed uitgevoerd.
Ik ben ook blij met de gebiedsvisie. Het is een brede visie, met veel meer dan alleen de energieopgave. Er is geluisterd naar inwoners door de 75 hectare zonneparken uit de omgevingsvisie te verkleinen tot 38 hectare zonneparken. Ook zijn de uitgangspunten van de bewonersvisie bijna allemaal overgenomen. Zo komt de gemeente met een versoepeling van wet- en regelgeving voor maatwerk om wonen op eigen erf mogelijk te maken of leegstaande schuren daarvoor te benutten. We zijn benieuwd hoe het college dit de komende tijd uitwerkt.
Maar ik heb afgelopen donderdag ook een punt van zorg geuit over de onmogelijkheden van grootschalig zon op dak in het buitengebied. Zo is er een boer in Beemte Broekland die 3000 panelen op zijn schuur heeft liggen. Dit staat gelijk aan 1 hectare zonnepark. 80 procent van zijn panelen kan het electriciteitsnet niet op vanwege de netcongestie. De panelen staan daarom voor een groot deel uit. Dit voelt cru. Alhoewel er ook bij de aanleg van zonneparken obstakels met netcongestie zijn om het elektriciteitsnet op te gaan, kan het volgens mij niet zo zijn dat grootschalig zon op dak in het buitengebied niet rendabel of gerealiseerd kan worden, terwijl zonneparken wel aangelegd worden. Daarom deed ik afgelopen donderdag de oproep aan de wethouder: geef een maximale inspanning als college om grootschalig zon op dak mogelijk te maken in het buitengebied. Deze oproep werd breed gesteund door andere fracties en de wethouder heeft toegezegd deze inspanning te leveren. Ook dat zullen we als ChristenUnie volgen.
Komende donderdag 19 september stemt de gemeenteraad over de gebiedsvisie. Als ChristenUnie zullen we voor stemmen. En hopen we dat de gemeente de wijze van samenwerking met Beemte Broekland zal herhalen in andere dorpen met grote opgaves, zoals Klarenbeek.