Waarom we ons inzetten voor dak- en thuislozen

homeless-jesus-7796983_1280.jpg
TOF_0326.jpg
Door Peter Kranenburg op 2 maart 2024 om 15:00

Waarom we ons inzetten voor dak- en thuislozen

De bijbel is doorspekt met opdrachten voor de volgelingen van Jezus. De effecten van deze opdrachten zijn gericht op de samenleving. Om zelf dicht bij God te kunnen zijn, moet je Zijn liefde delen met de mensen om je heen. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de wijsheden uit het boek spreuken (“Wie zich ontfermt over de arme, leent uit aan de HEERE”, Spreuken 19:17).

Maar ook Jezus spreekt in gelijkenissen over hoe wij in Zijn naam, Gods liefde kunnen verspreiden.

Dan is de vraag voor wie we dit het best kunnen doen. En als je dat dan mag weten: hoe doe je dat dan, bijvoorbeeld als lokale politieke partij die bestaat uit mensen die -met al hun gebreken- Jezus willen volgen?

Allereerst de doelgroep. In de redevoering van Jezus wordt in Mattheus 25:40 uitleg gegeven hoe wij voor Hem, door Hem, van betekenis kunnen zijn. Zijn liefde als effect in de samenleving om ons heen: “Voorwaar, Ik zeg u: zover u dit voor een van deze geringste broeders van Mij gedaan hebt, hebt u dat voor Mij gedaan.”

En wat met ‘dit’ wordt bedoeld is uitgelegd in de verzen daarvoor:

Heere, wanneer hebben wij U hongerig gezien en te eten gegeven? Of dorstig en te drinken gegeven? Wanneer hebben wij U als een vreemdeling gezien en gastvrij onthaald, of naakt en hebben U gekleed? Wanneer hebben wij U ziek gezien of in de gevangenis en zijn bij U gekomen?

Jezus was een Jood en sprak ook vanuit die Joodse opdracht en traditie: ‘De Heer zei tegen Mozes: "Zeg tegen de Israëlieten: Als iemand arm wordt en niet meer voor zichzelf kan zorgen, dan moeten jullie hem helpen, zodat hij in leven kan blijven. Jullie moeten hem ook helpen als hij een vreemdeling is.” Leviticus 25:35’.

En zo mogen wij in de traditie van Jezus, als leden van een Unie van Christenen, gehoor geven aan die opdracht. En dat is exact de reden dat we ons vanuit de positie waarin we zijn, uitspreken voor mensen die hongerig, dorstig, onbekend, ongekleed, ziek of veroordeeld zijn.

Dit is waarom onze fractie zich afgelopen week heeft ingezet om onderstaande vragen te stellen aan dit college.

Schriftelijke vragen