100 dagen fractievertegenwoordiger

14251EA8-154E-4E14-A9B4-9756DDD735FD.png
CU-Logo-plusje-PosterVariant-RGB Tour van Trotse Ingenieurs 16-12-2022-228-Niels Zoeteman.jpg
Door ChristenUnie Nieuws, Niels Zoeteman op 19 februari 2024 om 10:00

100 dagen fractievertegenwoordiger

Afgelopen weekend was Niels Zoeteman alweer 100 dagen fractievertegenwoordiger. Daarom hadden we tien vragen voor hem klaarstaan, lees je mee?

Waarom zei je (al iets meer dan) 100 dagen terug ja toen je werd gevraagd als fractievertegenwoordiger? Het is mooi en eervol om actief te zijn in het hart van de democratie. Ik heb hierin de kans om op maatschappelijke thema's mee te denken en mee te doen.

Hoe bereidde je je voor op je eerste politieke markt? Samen met Jan Werkman voorbereid, die al enkele jaren fractievertegenwoordiger is. Zo leer ik snel meer over standpuntbepaling, welke stukken door te lezen, vooraf technische vragen stellen en bellen en mailen met contactpersonen. 

Ik kijk zelf graag verder dan politieke kleur en vind het leuk om langs ogenschijnlijke onlogische coalities samen te werken.

Honderd dagen fractievertegenwoordiger, voelde het al langer of korter? Veel korter, voor mijn gevoel ben ik er pas net mee begonnen! Eerlijk gezegd duurt het ook wel even voordat je helemaal snapt hoe alles werkt. Van meer inhoudelijk hoe en wanneer en aan wie je technische vragen stelt of hoe Parlaeus werkt maar ook meer hoe de dynamiek gaat van collega-raadsleden en fractievertegenwoordigers. Ik kijk zelf graag verder dan politieke kleur en vind het leuk om langs ogenschijnlijke onlogische coalities samen te werken. 

Met welke onderwerpen hou je je vooral bezig? Energietransitie, verkeersveiligheid, ruimtelijk domein (dus diverse bestemmingsplannen). 

Wat vond je het spannendst? Ik kom voorbereid aan tafel dus wil ook mijn bijdrage doen. Soms gaat een voorzitter heel gestructureerd iedereen af en soms moet je een beetje 'inspringen', dat voelt wel een beetje spannend in het begin.

Waar keek je vooraf naar uit? De samenwerking met collega raadsleden maar ook de interne standpuntbepaling. Hoe dat werkt en daaraan bijdragen voelt als eervol. 

Wat is je het meest bijgebleven? Hoe je in een PMA opeens allerlei vragen naar je hoofd krijgt geslingerd die ik niet perse had verwacht. Je moet dan best ad-rem kunnen zijn en dat vind ik nog wel zoeken. Ik ben vooral op zoek naar hoe plannen en activiteiten bijdragen aan het uiteindelijke doel en hoe bewoners van Apeldoorn dit dan ook weer meekrijgen. Ik vind dat momenteel nog een beste uitdaging. Daarbij blijf ik graag mezelf, dan maar wat minder ad-rem. Goed als daar ruimte voor is en blijft!

Kan je het goed combineren met werk/privé? Dit is echt echt een uitdaging, ik werk 40 uur, heb twee dochters die ook diverse avonden sporten, ik sport zelf graag en ontmoet ook nog graag eens vrienden en familie. Dit is een lastige puzzel wat maakt dat ik me momenteel strikt focus op fractieoverleg en PMA's. Andere zaken (zoals werkbezoek) lukt me niet om erbij te doen op dit moment. Dit betekent wel dat mijn agenda meestal al 2 maanden van te voren vol zit. Een last minute wijziging in PMA agenda vind ik dan vrij lastig want dit betekent veel voor mijn privé en werk agenda. 

Loop gewoon eens mee. Dit is het hart van democratie waar je zelf in kunt bewegen en aan bij kunt dragen.

Heb je nog doelen voor de komende honderd dagen (of langer)? Ik wil graag beter inkomen in het politieke werk. Van mezelf ben ik nogal ongeduldig maar dit heeft gewoon tijd nodig. 

Laatste vraag: Wat zou je anderen die een stapje in de politieke arena willen zetten meegeven? Loop gewoon eens mee. Dit is het hart van democratie waar je zelf in kunt bewegen en aan bij kunt dragen. Laat je niet afschrikken door ervaren politici met een vlotte tongriem maar draag bij vanuit je eigen expertise en interesses. Zoals alles is ook de politiek 'slechts' mensenwerk dus doe vooral mee. Je leert het door het te doen. Contact me gerust als je hierover een vraag hebt.

Mail Niels