Over een wig aan de zuidrand en in de raadzaal
Een beladen spoeddebat afgelopen donderdag leidde uiteindelijk tot een, door de voltallige oppositie ingediende, motie van treurnis richting het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn. Naar aanleiding van het artikel “Apeldoorn wil 500 woningen in plaats van nieuwe natuur bij A1 (tegen advies van ambtenaren in)” kwam voor de raad nieuwe informatie naar boven over de realisatie van een groene wig. Ook de ChristenUnie fractie heeft de motie van treurnis ondertekend. Dat doen we niet lichtzinnig en daar ging een stevige discussie aan vooraf.
Onderwerp van debat was een strook natuurcompensatie die loopt van het beekbergsewoud, onder de A1 door naar het matenpark. Deze ‘groene wig’ heeft een belangrijke functie in de ontwikkeling en kwaliteit van het gebied beekbergsebroek. De plannen en contouren voor deze wig heeft de raad vastgesteld in de omgevingsvisie 2024. Ook in de haalbaarheidsstudie voor Host-City, de ontwikkeling van flexibele woningen tussen kanaal en zuid en deze specifiek wig, werd de keuze voor dit stukje natuurcompensatie bevestigd.
Een klein stukje terug in de tijd, naar november 2023. De raad besluit over de ontwikkeling van host-city in Beekbergsebroek. Voor onze fractie ook geen makkelijke afweging, omdat we woningbouw in de zuidrand altijd willen bezien binnen een complete integrale visie. We hebben bij Host-City scherpe vragen gesteld over de wenselijkheid en financiering van het project, waar uiteindelijk door het college goede antwoorden op zijn gegeven. Waar we in november minder bezorgd over waren was de kwaliteit van het project. Zowel de flexwoningen zelf, als ook de omgeving zag er goed uit. Er was voldoende ruimte voor toekomstige bewoners om in de natuur te recreëren, spelen en ontdekken. De groene wig lag letterlijk in verbinding met de woningen van Host-city en zo werd het project ook door het college gepresenteerd.
Op hetzelfde moment in november dat we in gesprek waren over host-city, had het college al een besluit genomen om andere locaties voor de groene wig te onderzoeken. Daarmee lag er een dikke disclaimer onder de haalbaarheidsstudie van host-city. Deze disclaimer werd alleen niet gemeld aan de raad zelf, die daarmee in de veronderstelling was dat de fysieke situatie van de groene wig geborgd was in beekbergsebroek.
Het artikel van de Stentor van 9 januari attendeerde de raad op het feit dat het college dit collegebesluit in november had genomen. Dat was de directe aanleiding voor een spoeddebat. Wat voor onze fractie zwaar heeft meegespeeld is dat er vanuit het college weinig reflectie kwam op de handelswijze rondom het collegebesluit en de besluitvorming over host-city. Het college gaf in haar enige reflectie aan dat ze in december 2023 pro-actiever de raad had kunnen informeren over het collegebesluit, maar ging niet mee in de stellingname van onze fractie dat het instellen van een onderzoek naar een andere locatie voor de groene wig zeer relevant was geweest bij de besluitvorming over host-city. Deze houding verbaast ons enorm.
Op het moment dat je teleurgesteld bent over de gang van zaken, of over de werkwijze van het college op een specifiek dossier, heb je de mogelijkheid om een motie van treurnis in te dienen. Dat is wezenlijk anders dan een motie van afkeuring, dat specifiek beleid van een specifieke wethouder afkeurt. Het is ook wezenlijk anders dan een motie van wantrouwen, waarbij de gemeenteraad aangeeft geen vertrouwen meer te hebben in een wethouder of een voltallig college. Een motie van wantrouwen is tevens ook bindend, en zorgt voor direct ontslag.
Debatten waarbij er uiteindelijk een motie van treurnis wordt ingediend zijn uiteraard stevig en emotioneel. Ook de verhoudingen tussen raadsleden onderling kunnen onder spanning komen te staan. Een verschil van inzicht over een groene wig mag nooit leiden tot een wig tussen personen onderling. Goede verhoudingen tussen mensen zijn essentieel voor een gezonde lokale democratie. En tegelijkertijd kan een gezonde lokale democratie ook op een volwassen manier omgaan met tegenslag. Het is incasseren, evalueren en dan ook weer met elkaar doorbouwen aan onze prachtige gemeente Apeldoorn!