Hoopvol 2.0 - een kleine Kerstgroet

Kaarsen
TOF_0015.jpg
Door Jarin van der Zande op 22 december 2023 om 16:00

Hoopvol 2.0 - een kleine Kerstgroet

Storm Pia raasde deze week over ons land heen. Na Poly, Ciaran en Babet was dat alweer de vierde storm dit jaar die Nederland bereikte. 2023 kende in meerdere opzichten stormachtige kernmerken met verwoestende aardbevingen in onder andere Turkije, Marokko en China. Ook het steeds voortdurende conflict in Oekraïne en de start van de oorlog tussen Israël en Hamas maakten van 2023 een jaar met een grauwe rand.

Onstuimig was het ook in de politiek context. De uitslagen van zowel de provinciale verkiezingen als ook de Tweede Kamer verkiezingen laten duidelijk zien dat de Nederlandse stemmer een wijziging van koers wil zien. De partijen die de afgelopen jaren aan het roer stonden, waaronder de ChristenUnie, hebben het vertrouwen van de kiezer niet kunnen vasthouden. In plaats van vertrouwen zagen we woede, teleurstelling en het gevoel niet erkend te worden.

Toch ben ik ervan overtuigd dat een politiek van hoop binnen ons bereik ligt. Een samenleving waarin we collectieve verantwoordelijkheden weer kunnen opbouwen en een economie creëren die gericht is op het versterken van het welzijn van al onze inwoners. Die politiek van hoop is er niet zomaar. Het komt ons niet als een storm aanwaaien. Het zal echt hard werken worden om dat verhaal te laten bloeien bij mensen, en er continue naar te handelen.

In de laatste raadsvergadering van dit jaar stonden we weer voor een keuze die mooi illustreert hoe lastig het is om een politiek van hoop voor iedereen naar voren te brengen. Met het overlopen van het aanmeldcentrum ter Apel dreigen er tientallen asielzoekers deze winter buiten te slapen. Door AZC’s te ontlasten en statushouders zo snel mogelijk te huisvesten kunnen we dat voorkomen. Tegelijkertijd besef ik mij ook dat huizen schaars zijn, en er ook vele starters en ouderen al veel te lang moeten wachten op een betaalbare woning. Hoe kunnen we een politiek van hoop vormgeven voor al onze inwoners?

Wat ons, zeker bij ingewikkelde afwegingen, hoopvol houdt is het besef dat het uiteindelijk niet van ons afhangt. Eeuwenlang geleden was er Iemand die wel in staat was om hoop te brengen, en dat sindsdien altijd gedaan heeft. Op Hem mogen we ons altijd richten wanneer we er zelf niet meer uit komen. Met dat besef kunnen we niet anders dan hoopvol blijven in stormachtige tijden.

Namens het team van ChristenUnie Apeldoorn wil ik u een Gezegend Kerstfeest wensen, een heel gelukkig 2024!