Schriftelijke vragen over sparen voor infrastructuur

Infrastructuur
Tour van Trotse Ingenieurs 16-12-2022-228-Niels Zoeteman.jpg TOF_0326.jpg
Door Niels Zoeteman, Peter Kranenburg op 28 november 2023 om 16:00

Schriftelijke vragen over sparen voor infrastructuur

Vandaag hebben Niels Zoeteman en Peter Kranenburg schriftelijke vragen gesteld aan het college over het gebrek aan inzicht op de kosten voor infrastructuur van gemeenten. Niels:"De rapporten zijn helder, dus de vraag is ook simpel: Heeft Apeldoorn de investeringen voor onderhoud infrastructuur op orde?"

In het Algemeen Dagblad van woensdag 15 november staat een artikel met de titel: Gemeente spaart niet voor de infrastructuur. In dit artikel wordt gesteld dat gemeenten nauwelijks inzicht hebben in de torenhoge kosten voor vervangen van infrastructuur. Naast het in het artikel genoemde TNO rapport is er ook een Invior rapport wat ongeveer hetzelfde beeld aangeeft. De ChristenUnie Apeldoorn vindt het belangrijk om vooruit te kijken en rekening te houden met te verwachten (hoge) kosten en stelt daarom de volgende vragen aan het college:

  1. Heeft Apeldoorn inzicht in de te verwachten kosten voor vervangen van grote infrastructuur en zo ja hoe wordt dit gemonitord?
  2. Wat is de huidige levensduur van bruggen en viaducten in Apeldoorn?
  3. Hoe pakt de verwachting van TNO uit, dat deze kosten volgend jaar zullen verdubbelen voor Apeldoorn?
  4. Krijgt Apeldoorn de gestelde infrabudgetten gerealiseerd en zo nee wat zijn daar de redenen van?
  5. Wat is er voor de langere termijn (komende decennia, tot en met 2050) nodig voor wat betreft investeringen voor het vervangen van infrastructuur?
  6. Behoort Gemeente Apeldoorn tot de 12 gemeenten die volgens dit TNO rapport in kaart hebben gebracht wat er over enkele decennia nodig is? Zo nee, waarom niet en wat is het plan om dit wel in kaart te brengen?

Lees hier de volledige vragen terug