Bouwen aan vertrouwen

Marathon, hardlopers.jpg
TOF_0015.jpg
Door Jarin van der Zande op 29 juni 2023 om 20:15

Bouwen aan vertrouwen

Algemene beschouwingen ChristenUnie Apeldoorn 2023

Bij de Algemene beschouwingen van 2023 heeft fractievoorzitter Jarin van der Zande een inbreng gegeven met als kern: Blijf anticiperen, vertrouw op elkaar, loop het juiste tempo, en hou je blik vooruit.

Kijk hier Jarins inbreng terug

Voorzitter,

Bijna 5 maanden geleden deed de Apeldoornse gemeenteraad mee aan de midwintermarathon, om geld in te zamelen voor stichting Running Blind. In de weken daar voorafgaand, tijdens onze gezamenlijke trainingen, kwamen er lessen naar boven die nodig zijn om een gezonde en duurzame race te lopen. En die lessen, zo besefte ik, zijn ook toepasbaar voor onze voorjaarsnota: 

Blijf anticiperen, vertrouw op elkaar, loop het juiste tempo, en hou je blik vooruit.

Anticiperen is een van de belangrijkste zaken bij hardlopen. Helemaal als je over de prachtige Veluwe loopt, vol met onverwachte boomwortels, mul zand afgewisseld door asfalt, en onbekende paden waarvan je niet precies weet waar ze naartoe leiden. Anticiperen is dan key

We kunnen in deze zaal niemand echt verwijten dat de voorjaarsnota met zo veel onzekerheden omgeven is. Wel kunnen we actief beslissen hoe we hierop reageren. Dat moeten we, wat de ChristenUnie betreft doen door het gesprek tussen college, dienst en raad te intensiveren. Elkaar bevragen op realisatie en uitvoeringskracht. Zijn we de goede dingen aan het doen? Waar moeten we prioriteren of temporiseren. Zijn we echt die samenleving aan het bouwen die we willen? Niet (alleen) 1 keer via een midterm review, waarvan we de omvang of spelregels nog niet kennen. Maar door structureel dat gesprek te voeren. Om dit gesprek op te zetten dienen wij een motie in. Bouwen aan vertrouwen.

Het bouwen aan onze samenleving doet niemand alleen. Je hebt vertrouwen in elkaar nodig, zoals de buddy’s van Running Blind dat ook zo fantastisch kunnen.

Voordat we van onze inwoners verlangen dat ze vertrouwen hebben in ons, in de politiek, wil ik hen eerst het vertrouwen geven. Inwoners weten en kunnen het vaak veel beter. Bijvoorbeeld op het moment dat we gemeentelijk vastgoed moeten verkopen. Hoe mooi zou het zijn wanneer we niet gaan voor het hoogste financieel rendement, maar dat gebouwen en veldjes worden overgenomen door verenigingen of maatschappelijke organisaties, die daarmee weer maatschappelijke impact creëren in onze gemeente. Ook hiervoor dienen wij een motie in. Recht op overname.

Vertrouwen is ook iets wat je moet onderhouden. Het is zo verdwenen. Dat geld ook (juist!) voor onze samenwerking met onze inwoners. Niet elk jaar weer met nieuwe ideeën en plannen komen, wanneer je net een jaar daarvoor andere plannen hebt gepresenteerd. En voorzitter, deze VJN heeft daar wel een handje van. Veel nieuwe plannen, maar geen terugkoppeling op de afspraken van vorig jaar. 

Een van die zaken is een nieuwe turn en gymlocatie. We weten al een aantal jaar dat 3000 sportende inwoners (deels) afhankelijk zijn van de KNGU turnhal in Beekbergen, en dat ze daar begin volgend jaar uit moeten. Daar moeten we nu echt op inspringen. 

Ook het juiste tempo lopen is van belang bij hardlopen. Heuvel op, op de J.C. Wilslaan, moeten je benen een ander ritme aanhouden dan heuvel af, op de Amersfoortseweg.

Onze VJN midwintermarathon is geen 8 km lang, ook geen 4 jaar tot 2027, maar loopt decennia door. Het heeft effect op toekomstige generaties en die verantwoordelijkheid voelen wij. Op dit moment komen we financieel doodmoe en vol blessures aan in 2027. Hoe begrijpelijk ook, dat is geen duurzame race. We zullen scherpe keuzes moeten maken, omdat er zo van onze weerbaarheid en flexibiliteit letterlijk niets overblijft. Dat is geen goede uitgangspositie wanneer we kijken naar de uitdagingen die rondom dossiers als jeugdzorg en armoedebeleid voor ons liggen. De komende jaren moeten we kwaliteit blijven leveren, ook dat raakt aan het element van vertrouwen van inwoners in de politiek.

De midwintermarathon, die liepen we als raad samen. Los van politieke kleuren, gingen we samen voor dat ene doel. Dat betekende overigens niet dat we allemaal dezelfde race aflegden met dezelfde tijden. En dat verschil is ook goed in een gezond politieke klimaat. Ik heb namens de ChristenUnie ook in deze bijdrage aangegeven waar het wat ons betreft echt beter moet richting de MPB.

Maar die blik vooruit hebben we allemaal: Op weg naar een Apeldoorn waarin iedereen de kans heeft om zijn of haar gegeven talenten in te zetten voor de ander. Wanneer we met elkaar een begroting realiseren die precies dit stimuleert, dan hebben we iets goed gedaan. Daar zal de ChristenUnie fractie haar prioriteit bij leggen.

Wij wensen het college van harte Gods zegen bij de uitwerking van deze voorjaarsnota.