Je kunt stikstof niet isoleren in een notitie
Nieuwsbericht Stedendriekhoek
We hebben als gemeenteraad vorig jaar de omgevingsvisie vastgesteld. Maar bij de uitwerking ervan lopen we tegen verschillende uitdagingen aan; één ervan is stikstof. Het college heeft daarom een stikstofaanpak opgesteld die we donderdag bespreken. Als ChristenUnie zijn we kritisch op de stikstofaanpak die voorligt. Want deze aanpak gaat wat ons betreft niet over het echte probleem, maar focust op één kant van het verhaal, en kiest maar één oplossing: agrarische bedrijven opkopen. Wat de ChristenUnie betreft is er een breder verhaal.
Allereerst is stikstof niet het echte probleem. Het onderliggende probleem is hoe we omgaan met deze aarde. Want de slechte staat van de natuur komt niet alleen door de neerslag (depositie) van teveel stikstof, maar ook door teveel CO2, de manier waarop we met ons watergebruik omgaan enzovoort. Dat is waar we volgens de ChristenUnie op moeten focussen. Het is dan ook een gemiste kans dat de stikstofaanpak van de gemeente alleen gaat over stikstof en niets zegt over natuurherstel en de ontwikkeling van de landbouw. Je kunt stikstof niet isoleren in een notitie en het dan proberen op te lossen. Wij zijn dan ook voorstander van een bredere discussie binnen de gemeenteraad: het gaan werken aan natuurherstel, de toekomst van de landbouw en kijken hoe onze woningbouw en andere ruimtelijke plannen daarin passen. Natuurherstel en de toekomst van de landbouw horen daarom allemaal een plek te krijgen in de Apeldoornse stikstofaanpak.
De stikstofnotitie van de gemeente focust vooral op één kant van het verhaal: de projecten waarvoor extra stikstofrechten nodig zijn. De werkelijkheid is dat in Nederland 2/3e van de bouwprojecten gewoon kan doorgaan, zonder stikstofrechten op te kopen. Ondanks de nabijheid van Natura2000 gebieden kunnen ook in Apeldoorn heel veel bouwprojecten gewoon doorgaan, ook zonder extra stikstofruimte te kopen. Wel is het goed als gemeente te bekijken welke van onze plannen zo dichtbij natura2000 liggen dat ze natuurherstel in de weg staan. Deze afweging verdient een plek in de stikstofaanpak van de gemeente.
De stikstofnotitie van de gemeente focust op één oplossing: agrarische bedrijven opkopen, veelal veehouderijen. Los van het feit dat we dit als ChristenUnie zonder een visie op landbouw zeer eenzijdig vinden, hebben we als gemeente Apeldoorn meer mogelijkheden. Zo kunnen we ervoor kiezen om bij de bouw van woningen veel meer elektrisch te werken. Hierover kan de gemeente afspraken maken met projectontwikkelaars. Ook kan de gemeente bedrijven stimuleren om meer elektrisch te gaan werken en kan de gemeente samen met hen zoeken naar manieren om de CO uitstoot te verlagen. We vinden als ChristenUnie dat deze manieren ook opgenomen moeten worden in de stikstofaanpak.
Ook al vinden we als ChristenUnie de stikstofnotitie eenzijdig, we hopen dat we hierdoor wel het bredere gesprek met elkaar gaan voeren in de gemeenteraad. Namelijk: het werken aan natuurherstel, de toekomst van de landbouw en daarbij kijken hoe onze woningbouw en andere ruimtelijke plannen daarin passen. Dan geven we wat ons betreft de omgevingsvisie op een goede manier vorm.