Gastartikel Bertus van de Kamp: Politiek actief vanaf de zijlijn
Bertus van de Kamp is na het doorlopen van de cursus Politiek Actief al enige tijd regelmatig op onze fractievergaderingen aanwezig. Vandaag stelt hij zich voor en vertelt hij over zijn ervaringen tot nu toe en hoe het is om als geïnteresseerde steeds meer te leren over de lokale politiek.
Politiek actief vanaf de zijlijn
Allereerst geef ik graag een korte introductie van mezelf. Mijn naam is Bertus van de Kamp, 58 jaar, ruim 26 jaar getrouwd met Janita en samen zijn wij de ouders van twee dochters (Karin, 24 jaar en Esther, 22 jaar) en twee zoons (Matthijs, 20 jaar en Jasper, 17 jaar). Onze dochters zijn inmiddels ‘uit huis’ en we wonen met onze zoons met veel plezier aan de rand van de Parken in Apeldoorn. Ik heb ruim 30 jaar in het bankwezen gewerkt en ben sinds begin 2017 actief als zelfstandig consultant.
Mijn eerste politieke ervaring dateert al van heel lang geleden. In de vijfde klas van de lagere school, die ik in Uddel heb bezocht, werden we door de onderwijzer gevraagd met een groepje leerlingen een politieke partij op te richten. De aanleiding hiervoor was dat er landelijke verkiezingen waren in dat jaar en het goed aansloot bij de lessen Geschiedenis. Nadat ik dit idee thuis met mijn ouders besprak, kwam mijn vader met de suggestie de partij ‘Uitbreiding Uddel’ afgekort UU (met mijn (muzikale) wetenschap van nu had ik er natuurlijk U2 van moeten maken ) op te zetten. Mijn vader zag namelijk, als eigenaar van een kledingzaak, dat de uitbreiding van het dorp met nieuwe woningen en dus meer (potentiële) klanten een belangrijke pijler was voor een rendabelere exploitatie van zijn zaak. Zo gezegd, zo gedaan en de volgende dag ben ik met dit voorstel naar de onderwijzer gegaan. Hij vond het een prima idee. Samen met een aantal medeleerlingen ben ik aan de slag gegaan en we hebben een aantal uitgangspunten op papier gezet en bij ons thuis de ‘verkiezingscampagne’ voorbereid. In de klas mochten we vervolgens onze ideeën presenteren en werden er daadwerkelijk verkiezingen gehouden. Wat ik me daar nog van herinner is dat de partij UU heel weinig stemmen kreeg, zelfs mijn ‘partijgenoten’ hadden niet allemaal op UU gestemd. Mijn eerste politieke teleurstelling was dus een feit!
Overigens is de zaak van mijn ouders in 1990, vijf jaar na het plotselinge overlijden van mijn vader op 53-jarige leeftijd, door mijn moeder verkocht en het pand is door de nieuwe eigenaar omgebouwd naar drie woningen. De door velen gewenste uitbreiding van Uddel met nieuwe woningen is pas de afgelopen jaren tot stand gekomen. ‘Uitbreiding Uddel’ was zijn tijd dus ver vooruit zullen we maar zeggen.
Ik ben vervolgens de landelijke en lokale politiek altijd blijven volgen. Door drukke werkzaamheden en de zorg voor onze vier kinderen heb ik nooit de stap gewaagd politiek een actievere rol te spelen. Tot ik vorig jaar juli een artikel las in het Apeldoorns Stadblad waarin de gemeente Apeldoorn een cursus ‘Politiek Actief’ aanbood. Het begon weer te kriebelen en ik heb me aangemeld voor de cursus. In de maanden september tot en met november heb ik met veel plezier en enthousiasme deze cursus gevolgd. De cursus gaf een goed beeld van de werking van de politiek op lokaal niveau en wat de rol daarin is van alle betrokkenen. De cursus werd overigens op een uitstekende manier verzorgd door Reinier Mulder, werkzaam als coach bij Pro Demos én al 25 jaar gemeenteraadslid voor de ChristenUnie in Zwolle.
Tijdens één van de cursusavonden hadden we de gelegenheid een speeddate te houden met alle Apeldoornse politieke partijen. Vanuit mijn christelijke levensovertuiging ging mijn belangstelling daarbij het meest uit naar de ChristenUnie en het CDA. Mijn stem ging de laatste jaren tijdens verkiezingen naar de ChristenUnie omdat het CDA, de partij waar ik via mijn ouders, die fervente CHU en uiteindelijk CDA-stemmers waren, voor die tijd op stemde, voor mij niet altijd de juiste keuzes maakte. De kennismaking met Ben Bloem die avond was erg plezierig. Vervolgens besloot ik lid te worden van de ChristenUnie, heb de ledenvergadering bijgewoond en contact opgenomen met Ben en hem mijn ambities kenbaar gemaakt mij in te willen zetten voor de ChristenUnie in Apeldoorn. Ben reageerde positief en stelde voor een keer als gast een fractievergadering bij te komen wonen. Dit heb ik gedaan en het smaakte naar meer. Concreet betekent dit dat ik sinds eind vorig jaar bij de meeste fractievergaderingen aanwezig ben en vanaf de ‘zijlijn’ een kleine bijdrage probeer te leveren aan de christelijk-sociale lokale politiek. Wat ik daarbij de afgelopen maanden heb ontdekt, is dat deelnemen aan de lokale politiek geen klus is die je er even bij doet. Absoluut niet! Elke PMA en Gemeenteraadsvergadering wordt door iedereen serieus voorbereid en de stukken die daarvoor moeten worden doorgenomen zijn vaak omvangrijk. De complimenten voor de huidige fractieleden en hun assistenten zijn hier zeker op zijn plaats! Naast een drukke baan en de meesten met een jong gezin, zetten ze zich met veel enthousiasme en vol overtuiging in voor de Apeldoornse samenleving. Kijkend naar mijn rol tot nu toe, heeft deze zich in eerste instantie vooral beperkt tot het lezen van stukken, luisteren naar de inbreng van de fractieleden en gaandeweg af en toe ook inbreng vanuit mijn kant. Daarnaast heb ik een aantal PMA’s en Gemeenteraadsvergaderingen bijgewoond. Met mijn ruim 30 jaar ervaring in de financiële wereld, gaat mijn belangstelling vooral uit naar onderwerpen met een financiële inslag. Onderwerpen die mij daarnaast aanspreken bevinden zich op het sociaal-maatschappelijke en economische vlak.
Wat mij aanspreekt in de standpunten van de ChristenUnie is dat er oog is voor iedereen, met speciale aandacht voor de zwakkeren in onze samenleving. Een thema dat bijvoorbeeld regelmatig op de agenda staat is een veilige thuissituatie voor iedereen en de aandacht en zorg voor dak- en thuislozen. Daarnaast vind ik het fijn dat onze natuur en het milieu de aandacht krijgt die het verdient. We wonen, wat mij betreft, in de mooiste gemeente van Nederland, omringd door de bossen en heide van de Veluwe en dat moeten we koesteren.
Als ik kijk naar de rol die ik als individu kan en graag wil (gaan) spelen binnen de Apeldoornse politiek, houd ik mij vast aan de christelijke normen en waarden. Prediker 7: 18-19 verwoordt dan wat mij betreft goed wat iedere (christelijke) politicus daarbij als leidraad zou moeten hanteren: Houd het ene vast en laat het andere niet los. Dat is het beste, want wie ontzag voor God heeft, ontsnapt aan al te veel rechtvaardigheid en ook aan al te veel onrechtvaardigheid. De wijze heeft met deze wijsheid veel meer macht dan tien stadsbestuurders samen.
Hartelijke groet,
Bertus van de Kamp