Ook economisch daklozen in Apeldoorn 'Onder de Pannen'?

Nieuws Erik Jan vragen huis.png
CU-Logo-plusje-PosterVariant-RGB
Door ChristenUnie Nieuws op 6 februari 2019 om 20:20

Ook economisch daklozen in Apeldoorn 'Onder de Pannen'?

Zou het project  ONDER DE PANNEN voor Apeldoorn een oplossing kunnen zijn voor het tekort aan betaalde woonruimte voor economisch daklozen? Dit vraagt de fractie van de ChristenUnie aan het college van B&W.

Economisch daklozen zijn mensen die bijvoorbeeld door een scheiding of een grote financiële tegenslag op straat belanden. Zij zoeken met spoed woonruimte, maar vallen vaak tussen wal en schip: ze kunnen niet terecht bij de maatschappelijke opvang, want ze hebben geen psychische problemen en zijn niet verslaafd. Tegelijkertijd komen ze moeilijk in aanmerking voor een urgentieverklaring, omdat ze zich niet in een acuut bedreigende situatie bevinden. Via ONDER DE PANNEN kunnen economisch daklozen  ondergebracht worden bij een ander huishouden, vaak bij alleenstaanden. Iedereen kan zich aanbieden als verhuurder, maar het is vooral aantrekkelijk voor mensen in een sociale huurwoning. Zij ontvangen een financieel extraatje van de dakzoekende en worden niet gekort op hun uitkering of huurtoeslag. De aanpak wordt o.a. gehanteerd in Amsterdam en Zaanstad.

Ook in Apeldoorn is veel behoefte aan dit soort woonruimte. De voorziening ‘FF Wonen’ in Beekbergen kan op dit moment de vraag niet aan. Vaak zijn het nu vakantieparken die in deze nood voorzien. Raadslid Erik Jan Aalbers: ‘Deze aanpak heeft voordelen voor economisch daklozen, én voor mensen die woonruimte voor hen beschikbaar zouden willen stellen. De één heeft woonruimte, de ander heeft een financieel voordeeltje én spreekt nog eens iemand. Het past ook goed bij de ‘regelluwe aanpak ' waar de gemeente Apeldoorn ook op andere beleidsterreinen aan werkt. Wat ons betreft gaat de gemeente hier ruimte voor geven!’

Deel dit bericht

Labels: