Harde lessen uit de gemeenteraadscampagne in Tel Aviv

Webblog 08-10 Jarin
Jarin_2
Door Jarin van der Zande op 9 oktober 2018 om 11:50

Harde lessen uit de gemeenteraadscampagne in Tel Aviv

Op 30 oktober vinden de gemeenteraadsverkiezingen in Israel plaats. Ook in Tel Aviv, de plek waar ik vandaag zit, zijn de campagneposters 3 weken voor election day niet meer te ontwijken. Voor een land dat omringt wordt door staten die het niet zo hebben op democratische verkiezingen is het een hoopvolle gedachte dat de inwoners hier hun representatieve vertegenwoordigers mogen kiezen. Toch is niet alles mooi aan deze campagne. In Tel Aviv verschenen campagneposters in het straatbeeld met een harde boodschap.

De lokale Likud fractie, de partij van zittend premier Netanyahu, voert campagne onder de slogan ‘It’s us or them’ (Het is wij of hen). De tekst wordt door veel islamitsche arabieren en afrikaanse migranten als bijzonder beledigend ervaren, omdat ook in het beeldmateriaal de tegenstelling tussen deze groepen en de Hebreeuwse nationalisten wordt uitvergroot. De slogan doet ook wel een klein beetje denken aan de beroemde uitspraak van de Amerikaanse president Bush toen hij steun probeerde te krijgen voor zijn oorlog tegen Al-Qaida in Irak en Afganistan: “You are eighter with us, or against us”.

De drang onder politici, ook zeker in Nederland, om tegenstellingen te vergroten en zichtbaar te maken is campagnetechnisch geen vreemde gedachte. Het laat de kiezer zien waar je voor staat, en waar ze een keuze tussen kunnen maken. Het gaat mis wanneer je daarmee ook groepen mensen doelbewust uitsluit, of na de verkiezingen niet in staat blijkt te zijn om samen te willen werken. De PVV is er eentje die die zich meer dan eens schuldig maakt aan het eerste, de SP heeft een handje van het tweede verwijt.

Gelukkig kennen we in Apeldoorn geen partijen die doelbewust groepen mensen willen uitsluiten. Meer dan eens is de samenwerking in de gemeenteraad in de periode 2014-2018 geprezen door in- en outsiders. Maar dat betekend tegelijkertijd dat we daar zuinig op moeten zijn, want de ervaring van het verleden is zeker geen garantie voor de toekomst. Ik zou het mooi vinden als de bereidwilligheid om samen te werken, ook met partijen waar je ideologisch ver vanaf staat, verheven wordt tot belangrijkste eigenschap voor de politicus van morgen. Alexander Pechtold was als fractievoorzitter van D66 iemand die dat heel goed begreep, en ik heb daar erg veel bewondering voor.

Het is nog ver weg, maar voor de Apeldoornse gemeenteraadsverkiezingen vraag ik alvast patent aan op onze nieuwe slogan: ‘It’s us, and them’.

Deel dit bericht

Labels: ,