Duurzaamheid moet je doen!

Webblog 19-2-18 Jeannet Duurzaamheid
CU-Apeldoorn_040_0C0A0385.jpg
Door Jeannet Huizing op 22 februari 2018 om 09:44

Duurzaamheid moet je doen!

In de laatste twee jaar van deze raadsperiode heb ik, opnieuw raadslid na verhuizing van Arjen Tamsma, me bezig gehouden met verkeer, milieu, natuur en landbouwbeheer.

Belangrijke onderwerpen waren Lelystad Airport en Windenergie in Beekbergsebroek. Ook heb ik me sterk gemaakt voor een menselijke schaal van boeren. Waarbij duurzaamheid en dierenwelzijn, weidegang en gezondheid voor de omgeving voorop staan. Intussen is schaalvergroting van geitenstallen op basis van gezondheidsrisico’s door de provincie geblokkeerd. Hopelijk kan landelijk onze minister zorgen voor een eerlijke beloning van boeren.

Onlangs kwam de speldenprik die gedeputeerde Jan Jacob van Dijk, CDA-er voor provincie Gelderland, aan de Apeldoornse gemeenteraad uitdeelde, dat we hier wel zèggen versneld duurzaam te willen zijn, maar daar nìet naar handelen. https://www.destentor.nl/apeldoorn/gelderse-gemeenten-moeten-aan-de-bak-met-duurzaamheid~a7342a3c/ Daar zijn we als ChristenUnie niet van, we weten dat je moet doen wat je zegt en zeggen wat je doet. In ons gemeentelijk ChristenUnie verkiezingsprogramma staat:

“Vervuiling van de lucht, verspilling van materialen en uitputting van hulpbronnen vormen een grote bedreiging voor de leefbaarheid, veiligheid en gezondheid. Grondstoffen willen we niet verspillen, maar terugwinnen en hergebruiken.”

Het is een enorme opgave om minder energie te verbruiken. De bestaande woningvoorraad moet in korte tijd beter worden geïsoleerd en zelf het eigen energieverbruik opwekken. Gelukkig is er steeds meer informatie en ondersteuning voor inwoners beschikbaar via het energieloket van de gemeente Apeldoorn.

Ik ben blij dat we in ons verkiezingsprogramma de ambitie hebben uitgesproken om binnen de gemeentegrenzen eigen energie duurzaam op te wekken. De ChristenUnie wil verantwoord omgaan met mens, dier en milieu. We moeten bij onszelf beginnen en de gevolgen van onze leefwijze onder ogen zien. Dat zal niet gemakkelijk worden. We hebben een verslaving ontwikkeld aan gas en elektra. We zijn op hol geslagen en houden geen rekening met oude Bijbelse principes zoals tijden van rust en van activiteit. We kennen onze plek in die natuur niet meer, zo lijkt het. Het is hoog tijd om van plan tot actie te komen.

Goed rentmeesterschap is meer dan ooit nodig.

Jeannet Huizing

Raadslid

Deel dit bericht

Labels: , , ,