Van Remembranceday naar #metoo!

nintchdbpict000278851722
Door op 13 november 2017 om 15:06

Van Remembranceday naar #metoo!

Afgelopen zondag, de 12e november om 11 uur, is er op vele plaatsen in de wereld voor de slachtoffers van beide wereldoorlogen en de vredesmissies de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid gehouden.
In Apeldoorn richten we ons op deze dag vooral op de Canadese militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven gaven voor de Nederlandse vrijheid. De Canadezen waren immers de bevrijders van Apeldoorn. De herdenking vond plaats bij het “Canadese” monument aan de Loolaan. Dankzij de vele offers van toen leven wij in Apeldoorn al meer dan 70 jaar in vrijheid.

Ik roep iedereen op om de vrijheid die wij hebben respectvol te koesteren. Het vraagt best veel van je. Daar staan we niet zo vaak bij stil en juist dit soort momenten van herdenken zijn hier onontbeerlijk bij. De slachtoffers vielen ook voor jou en mijn vrijheid! Dat is de hoogste prijs die een mens kan betalen. Vrij zijn heeft een prijs en vraagt ook nu iets van je!

Wat heeft dit nou met mij te maken kan menig lezer denken. Meer dan je denkt, zeker in deze tijd van ongekende vrijheid. Denk hierbij ook eens aan de vrijheid van de ander. Zodra ik een ander beperk in zijn vrijheid dan ga ik te ver. Zo vrij ben ik dus feitelijk niet, dat kost je dus wat!

In onze tijd heeft “vrijheid” geleid tot een houding van: alles moet kunnen. Het meest recente voorbeeld van deze “vrijheid” is die van seksueel misbruik door mensen met macht. Eén slachtoffer kwam hier voor uit en deze daad heeft geleid tot een wereldwijde reactie van slachtoffers: #metoo! De grens van deze “vrijheid” is zo te merken bereikt en zelfs overschreden!

Ik roep je op om in jouw eigen omgeving meer oog en respect te hebben voor die ander en je te realiseren dat vrijheid ook van jou wat vraagt en dus een prijs heeft, elke dag weer!

Pieter van Helden, fractievertegenwoordiger

Deel dit bericht