Goed nieuws
Resultaten van ons werk in de gemeenteraad
Resultaten van ons werk in de gemeenteraad
De landelijke communicatierichtlijn voor overheidssensoren in de openbare ruimte is ontwikkeld om uniformiteit te bevorderen in de manier waarop overheden communiceren over het gebruik van sensoren. Het doel is om transparantie te vergroten en de betrokkenheid van inwoners te stimuleren door duidelijke en consistente informatie te verstrekken over de aanwezigheid en het gebruik van sensoren in de openbare ruimte.
Op 19 september 2024 is de gebiedsvisie Beemte Broekland door de raad van Apeldoorn vastgesteld. Daarnaast is in mei 2024 door de raad het ‘beleidskader regels voor functieverandering in het buitengebied ’vastgesteld, evenals het ‘wegingskader ruimtelijke initiatieven dorp, stad, en buitengebied’. In deze twee kaders heeft maatwerk een duidelijke plek gekregen.
In het stadhuis van Apeldoorn hebben we de vlaggen van de Apeldoornse dorpen hangen. Dit symboliseert onder andere het belang van, en de verbondenheid met, de dorpen binnen de gemeente Apeldoorn. De vlag van Ugchelen ontbreekt hier.
Wat betreft de ChristenUnie mogen we als gemeente ambitieus zijn als het gaat om armoedebeleid en moeten we dus - als het werkt - continuering van armoedebeleid voor de lange termijn borgen. Door middel van deze aangenomen motie bij de MBP 2025-2028 en de focus op bestaande sociale en maatschappelijke organisaties is dat bestendigd.
Waar in het collegevoorstel voor de meerjarenprogrammabegroting 2025-2028 een optie stond voor een daling van loonkosten van in totaal 10 miljoen is door een initiatief van de ChristenUnie een aanpassing unaniem aangenomen waar eerst naar de realisatiekracht en taken van de gemeente wordt gekeken en die bezuiniging als richtbedrag wordt gezien.
Vanaf voorjaar 2019 zijn de bewoners van het vakantiepark Berg en Dal in gesprek met de gemeente Apeldoorn over de legalisering van het vakantiepark. De gemeente Apeldoorn is vervolgens een pilot project met vakantiepark Berg en Dal en Green Village begonnen om te onderzoeken of beide vakantiepark gelegaliseerd kunnen worden tot woonbestemming.
In de afgelopen jaren is in de omgeving van de Ruitersmolenweg extra woningbouw gekomen maar tevens is er sprake van vrachtverkeer die via deze weg een alternatieve route zoekt naar de slachthuizen in het zuiden van Apeldoorn.
De dagen worden korter en kouder, wat in veel steden ook betekent dat er gekeken wordt naar de winterregeling voor dak- en thuislozen. Met een raadsbreed gesteunde motie is besloten dat de winterregeling verruimd gaat worden, met de steun van betrokken maatschappelijke organisaties.
Tijdens de raadsvergadering van 19 september stelde Peter Kranenburg namens ook de partijen CDA, D66, PvdA, GroenLinks, SP, VVD, WijApeldoorn vragen aan het college over het actieplan dakloosheid en de nijpende. Naderhand gaf Peter aan dat er nog steeds een duidelijke visie mist en dat de wijze waarop omwonenden en ondernemers worden geraadpleegd hem nog niet geruststelt.
In de ombuigingsvoorstellen Nieuw voor Oud van het college werd voorgesteld om bij leerlingenvervoer gerichter geld uit te geven. Deze motie zorgt er voor dat de te verwachten besparing geen sturende of aanjagende invloed te gaat hebben op het aanbod om leerlingen zelfstandig te leren reizen
In de ombuigingsvoorstellen Nieuw voor Oud van het college werd voorgesteld om de dienstverlening binnen de participatiewet op verschillende punten te versoberen. Door deze motie wordt er op aangedrongen alleen te minderen in contactmomenten op basis van de behoefte van inwoners.
In de ombuigingsvoorstellen Nieuw voor Oud van het college werd voorgesteld om naast de leges voor het aanvragen van een gehandicapten parkeerkaart (GPK), ook (kostendekkende) leges te vragen voor de medische keuring. Door het amendement van ons, de PvdA, D66 en WijApeldoorn is dat voorstel geschrapt.
Het Apeldoornse beleid op buiten spelen en ontmoeten was een ratjetoe van mooie initiatieven en plekken. Met steun van PvdA, GroenLinks, WijApeldoorn, SP en CDA hebben we in een motie opgeroepen aan het college om daarom met integraal beleid te komen.
Samen met leden van GroenLinks, D66, PvdA, SP, CDA en VVD heeft Peter Kranenburg vragen gesteld over een samenleving met dak- en thuisloze mensen in Apeldoorn
Naar aanleiding van een raadsbrief met informatie over de laatste stand van zaken rond het jeugdhonk in Zuidbroek heeft Peter Kranenburg samen met BVNL Apeldoorn, D66 Apeldoorn en WijApeldoorn schriftelijke vragen gesteld
Niels Zoeteman en Jarin van der Zande hebben samen met Rik Doljé van de PvdA schriftelijke vragen gesteld over het vervallen van de maximale werkduur van asielzoekers.
Peter Kranenburg heeft de motie 1+1=3 op één stem na unaniem aangenomen gekregen om te verkennen wat er gedaan kan worden om lokale omroepen in de omstreken van Apeldoorn te laten samenwerken
Op 28 november hebben Niels Zoeteman en Peter Kranenburg schriftelijke vragen gesteld aan het college over het gebrek aan inzicht op de kosten voor infrastructuur van gemeenten, naar aanleiding van rapporten van TNO en Invior.
Erik Jan Aalbers heeft een motie aangenomen gekregen waarmee wordt gekeken of de gemeente Apeldoorn ook een online makelpunt opzet. Dat betekent een online platform waar aanbieders van én zoekers naar ruimte voor maatschappelijke initiatieven elkaar kunnen vinden. Het gaat bijvoorbeeld om beschikbare ruimten in buurthuizen, culturele instellingen, schoolgebouwen, religieuze gebouwen en sportlocaties, of ruimten in gemeentelijke panden of buitenruimten.
Naar aanleiding van deze motie is er voorafgaand aan de MPB 2024-2027 een raadsdebat geweest rondom het versterken van de positie van de raad als het gaat om het prioriteren van projecten. Kijk het raadsdebat hier terug.
In navolging van van de unaniem aangenomen motie uit 2018 om inwoners en lokale kunstenaars beter te betrekken bij kunst in de openbare ruimte is deze motie aangenomen om het mogelijk te maken om kunst voor plaatsing én voor onderhoud, te laten adopteren door Apeldoornse bedrijven en organisaties
Om meer grip te krijgen op de realisatie- en uitvoeringskracht van de gemeente is deze motie unaniem aangenomen waar wordt gevraagd om een stand van zaken van de projectportefeuille om in gesprek te gaan met het college.
In deze unaniem aangenomen motie vragen we om met een integraal (financieel) uitgewerkt voorstel te komen met betrekking tot de huisvesting op korte en lange termijn van gymnastiekverenigingen vanaf 2024.
We hebben samen met de SP schriftelijke vragen gesteld aan het college naar aanleiding van berichtgeving over de speelhallen, waaronder in Apeldoorn: Maartens dochter (12) verspeelde in korte tijd 100 euro in arcadehal.
Samen met een brede groep aan partijen is de motie Betaalbaar zwemmen aangenomen om de huurkosten en toegangsprijzen gelijke tred te laten lopen met de baden in de regio.
Namens de ChristenUnie fractie heeft Ben Bloem schriftelijke vragen ingediend voor het college. Deze vragen gaan over een bericht uit de Stentor waar wordt gesproken over een ongezonde bedrijfscultuur bij de regionale GGD.
In maart zijn er door Ben Bloem schriftelijke vragen gesteld over inzamelpunten voor grond- en afvalstoffen bij bijvoorbeeld enkele maatschappelijke organisaties.
Raadsbreed is op initiatief van de SGP Motie vreemd ‘Wat blijft zijn de namen’ aangenomen om de namen van de weggevoerde en vermoorde Apeldoorners op het Holocaust Namenmonument te adopteren en daarmee een bijdrage te leveren aan het initiatief van het Auschwitz Comité.
Samen met 8 andere partijen stelde Ben Bloem schriftelijke vragen naar aanleiding van het nieuws dat de gemeente op zoek gaat naar een andere oplossing voor jongeren in Zuidbroek en de naar verluidt ‘aanzuigende werking’ op overlast van het gesloten honk in het Kristal.
Naar aanleiding van een uitzending van Nieuwsuur stelden we samen met PvdA en CDA schriftelijke vragen stikstofruimte gemeente Apeldoorn en de Stikstofbank van de provincie Gelderland.
Unaniem aangenomen motie voor het digitaliseren van de archieven van Vereniging Oud Apeldoorn; Collectie 40-45 (oorlogsmuseum Beekbergen); museum Klein Arcke (archief van Aard den Doolaard); Stichting Apeldoornse monumenten en Archeologische werkgroep Apeldoorn
Een aangenomen amendement om in de nabije toekomst de bestemmingsreserves voor woningbouw ook gebruikt worden om betaalbare woningbouw in binnenstedelijk Apeldoorn te kunnen blijven realiseren
Een aangenomen motie voor het geven van prioriteit aan de realisatie van een carpoolplaats in Apeldoorn-Noord
Op Wereld Daklozen Dag stonden we stil bij een doelgroep die er niet zou moeten zijn. Want, wonen, een dak boven je hoofd, is immers een grondrecht (art.22 Grondwet). We stelden daarom met PvdA schriftelijke vragen.
Door de schrijnende situatie in Ter Apel én de komst van Oekraïners werden tijdelijk sporthallen in Apeldoorn gebruikt voor opvang. Schriftelijke vragen van de fracties ChristenUnie, Partij van de Arbeid, Lokaal Apeldoorn, D66 en WijApeldoorn gingen daar op in.
Motie vreemd aan de orde van dag is aangenomen voor meer bouwdorpen in de gemeente.
Schriftelijke vragen over de begeleiding van opgevangen Oekraïners in de gemeente Apeldoorn
Een aangenomen amendement om het veiligheidsthema ‘sociale kwaliteit’ toe te voegen aan de startnotitie van het Integraal Veiligheidsplan Apeldoorn.
Naar aanleiding van de raadsbrief 'motie samen leven' hadden we samen met D66, PvdA en PvdD vragen gesteld over o.a. het VNG-fonds voor noodhulp, wederopbouw en vredesbevordering in Oekraïne
De landelijke communicatierichtlijn voor overheidssensoren in de openbare ruimte is ontwikkeld om uniformiteit te bevorderen in de manier waarop overheden communiceren over het gebruik van sensoren. Het doel is om transparantie te vergroten en de betrokkenheid van inwoners te stimuleren door duidelijke en consistente informatie te verstrekken over de aanwezigheid en het gebruik van sensoren in de openbare ruimte.
Voor de inwoners van Apeldoorn is het van groot belang dat zij goed geïnformeerd worden over de sensoren die in hun leefomgeving worden geplaatst. Daarom stelder Peter bijgevoegde actualiteitsvragen tijdens de raad van 28 november 2024
Lees de actualiteitsvragen hierOp 19 september 2024 is de gebiedsvisie Beemte Broekland door de raad van Apeldoorn vastgesteld. Daarnaast is in mei 2024 door de raad het ‘beleidskader regels voor functieverandering in het buitengebied ’vastgesteld, evenals het ‘wegingskader ruimtelijke initiatieven dorp, stad, en buitengebied’. In deze twee kaders heeft maatwerk een duidelijke plek gekregen.
Nog steeds krijgen we geluiden van verschillende inwoners van Beemte Broekland dat de praktijk weerbarstig is. Daarom hebben we schriftelijke vragen gesteld.
Lees de schriftelijke vragen hierIn het stadhuis van Apeldoorn hebben we de vlaggen van de Apeldoornse dorpen hangen. Dit symboliseert onder andere het belang van, en de verbondenheid met, de dorpen binnen de gemeente Apeldoorn. De vlag van Ugchelen ontbreekt hier.
Dit hebben we samen met de VVD en Lokaal Apeldoorn enkele schriftelijke vragen gesteld.
Lees de vragen hierWat betreft de ChristenUnie mogen we als gemeente ambitieus zijn als het gaat om armoedebeleid en moeten we dus - als het werkt - continuering van armoedebeleid voor de lange termijn borgen. Door middel van deze aangenomen motie bij de MBP 2025-2028 en de focus op bestaande sociale en maatschappelijke organisaties is dat bestendigd.
Deze motie werd op voorhand al gesteund door PvdA, D66 en WijApeldoorn en breed aangenomen (op drie partijen na).
Lees die motie hierWaar in het collegevoorstel voor de meerjarenprogrammabegroting een optie stond voor een daling van loonkosten van 10 miljoen is door een initiatief van de ChristenUnie een aanpassing unaniem aangenomen waar eerst naar de realisatiekracht en taken van de gemeente wordt gekeken en de bezuiniging als richtbedrag wordt gezien.
"Niet de bezuiniging zelf, maar de ambities en gewenste realisatiekracht van Apeldoorn moeten het doel als het gaat om taken en verantwoordelijkheden van de gemeente. Een eventuele daling van loonkosten is een mogelijk effect, maar is geen doel op zich."
Lees het amendement hierVanaf voorjaar 2019 zijn de bewoners van het vakantiepark Berg en Dal in gesprek met de gemeente Apeldoorn over de legalisering van het vakantiepark. De gemeente Apeldoorn is vervolgens een pilot project met vakantiepark Berg en Dal en Green Village begonnen om te onderzoeken of beide vakantiepark gelegaliseerd kunnen worden tot woonbestemming.
Onze fractie heeft vernomen dat er in de tussentijd verder geen contact is geweest met de bewoners van dit park. Daarom stelden we onderstaande vragen.
Lees hier de vragen terugIn de afgelopen jaren is in de omgeving van de Ruitersmolenweg extra woningbouw gekomen maar tevens is er sprake van vrachtverkeer die via deze weg een alternatieve route zoekt naar de slachthuizen in het zuiden van Apeldoorn.
Dit leidt soms tot onveilige situaties. Voetgangers, fietsers, auto’s met woon-werkverkeer, maar ook vrachtverkeer moeten een weg delen die in de breedte amper geschikt is om twee auto’s te laten passeren. Daarnaast hebben voetgangers en fietsers soms het gevoel dat hun veiligheid niet goed gegarandeerd is door het zware verkeer wat rakelings langs hun heen rijdt op hogere snelheid. Daarom is samen met Lilian Haak van WijApeldoorn een set schriftelijke vragen gesteld.
Lees de vragen en antwoorden hierDe dagen worden korter en kouder, wat in veel steden ook betekent dat er gekeken wordt naar de winterregeling voor dak- en thuislozen. Met een raadsbreed gesteunde motie is besloten dat de winterregeling verruimd gaat worden, met de steun van betrokken maatschappelijke organisaties.
Lees hier Peters blogTijdens de raadsvergadering van 19 september stelde Peter Kranenburg namens ook de partijen CDA, D66, PvdA, GroenLinks, SP, VVD, WijApeldoorn vragen aan het college over het actieplan dakloosheid en de nijpende. Naderhand gaf Peter aan dat er nog steeds een duidelijke visie mist en dat de wijze waarop omwonenden en ondernemers worden geraadpleegd hem nog niet geruststelt.
Kijk hier de vragen terugIn de ombuigingsvoorstellen Nieuw voor Oud van het college werd voorgesteld om bij leerlingenvervoer gerichter geld uit te geven. Deze motie zorgt er voor dat de te verwachten besparing geen sturende of aanjagende invloed te gaat hebben op het aanbod om leerlingen zelfstandig te leren reizen
Lees het voorstel hierIn de ombuigingsvoorstellen Nieuw voor Oud van het college werd voorgesteld om de dienstverlening binnen de participatiewet op verschillende punten te versoberen. Door deze motie wordt er op aangedrongen alleen te minderen in contactmomenten op basis van de behoefte van inwoners.
Lees de motie hierIn de ombuigingsvoorstellen Nieuw voor Oud van het college werd voorgesteld om naast de leges voor het aanvragen van een gehandicapten parkeerkaart (GPK), ook (kostendekkende) leges te vragen voor de medische keuring. Door het amendement van ons, de PvdA, D66 en WijApeldoorn is dat voorstel geschrapt.
Kijk hier het debat over dit amendement terugHet Apeldoornse beleid op buiten spelen en ontmoeten was een ratjetoe van mooie initiatieven en plekken. Met steun van PvdA, GroenLinks, WijApeldoorn, SP en CDA hebben we in een motie opgeroepen aan het college om daarom met integraal beleid te komen.
Lees hier de hele motieSamen met leden van GroenLinks, D66, PvdA, SP, CDA en VVD heeft Peter Kranenburg vragen gesteld over een samenleving met dak- en thuisloze mensen in Apeldoorn
Lees de schriftelijke vragen hierNaar aanleiding van een raadsbrief met informatie over de laatste stand van zaken rond het jeugdhonk in Zuidbroek heeft Peter Kranenburg samen met BVNL Apeldoorn, D66 Apeldoorn en WijApeldoorn schriftelijke vragen gesteld. Deze vragen gaan onder andere over de activiteiten die nu worden opgezet, overlastmeldingen en de betrokken vrijwilligers, maar ook over of het college al een langetermijnvisie heeft op de voorzieningen voor jeugd in de wijken en met name Zuidbroek.
Lees hier de vragen en antwoordenNiels Zoeteman en Jarin van der Zande hebben samen met Rik Doljé van de PvdA schriftelijke vragen gesteld over het vervallen van de maximale werkduur van asielzoekers.
Lees hier de vragen en antwoordenPeter Kranenburg heeft de motie 1+1=3 op één stem na unaniem aangenomen gekregen om te verkennen wat er gedaan kan worden om lokale omroepen in de omstreken van Apeldoorn te laten samenwerken
Op 28 november hebben Niels Zoeteman en Peter Kranenburg schriftelijke vragen gesteld aan het college over het gebrek aan inzicht op de kosten voor infrastructuur van gemeenten, naar aanleiding van rapporten van TNO en Invior. De vragen zijn hier te lezen.
Lees hier de volledige inbrengErik Jan Aalbers heeft een motie aangenomen gekregen waarmee wordt gekeken of de gemeente Apeldoorn ook een online makelpunt opzet. Dat betekent een online platform waar aanbieders van én zoekers naar ruimte voor maatschappelijke initiatieven elkaar kunnen vinden. Het gaat bijvoorbeeld om beschikbare ruimten in buurthuizen, culturele instellingen, schoolgebouwen, religieuze gebouwen en sportlocaties, of ruimten in gemeentelijke panden of buitenruimten.
Lees hier de motieNaar aanleiding van deze motie is er voorafgaand aan de MPB 2024-2027 een raadsdebat geweest rondom het versterken van de positie van de raad als het gaat om het prioriteren van projecten.
Kijk het raadsdebat terugOm meer grip te krijgen op de realisatie- en uitvoeringskracht van de gemeente is deze motie unaniem aangenomen waar wordt gevraagd om een stand van zaken van de projectportefeuille om in gesprek te gaan met het college.
Lees de motie hierIn deze unaniem aangenomen motie vragen we om met een integraal (financieel) uitgewerkt voorstel te komen met betrekking tot de huisvesting op korte en lange termijn van gymnastiekverenigingen vanaf 2024.
Bij de bespreking van de MPB 2024-2027 van 9 november is een amendement om geld te reserveren verworpen.
We hebben samen met de SP schriftelijke vragen gesteld aan het college naar aanleiding van berichtgeving over de speelhallen, waaronder in Apeldoorn: Maartens dochter (12) verspeelde in korte tijd 100 euro in arcadehal.
Lees hier meerSamen met een brede groep aan partijen is de motie Betaalbaar zwemmen aangenomen om de huurkosten en toegangsprijzen gelijke tred te laten lopen met de baden in de regio.
Namens de ChristenUnie fractie heeft Ben Bloem schriftelijke vragen ingediend voor het college. Deze vragen gaan over een bericht uit de Stentor waar wordt gesproken over een ongezonde bedrijfscultuur bij de regionale GGD.
Lees hier meerIn maart zijn er door Ben Bloem schriftelijke vragen gesteld over inzamelpunten voor grond- en afvalstoffen bij bijvoorbeeld enkele maatschappelijke organisaties.
Lees hier meerRaadsbreed is op initiatief van de SGP Motie vreemd ‘Wat blijft zijn de namen’ aangenomen om de namen van de weggevoerde en vermoorde Apeldoorners op het Holocaust Namenmonument te adopteren en daarmee een bijdrage te leveren aan het initiatief van het Auschwitz Comité.
Blog 'In de nacht van 21 op 22 januari' van Ben BloemSamen met 8 andere partijen stelde Ben Bloem schriftelijke vragen naar aanleiding van het nieuws dat de gemeente op zoek gaat naar een andere oplossing voor jongeren in Zuidbroek en de naar verluidt ‘aanzuigende werking’ op overlast van het gesloten honk in het Kristal.
Ben schreef later ook over jongerenbeleid in StedendriehoekNaar aanleiding van een uitzending van Nieuwsuur stelden we samen met PvdA en CDA schriftelijke vragen stikstofruimte gemeente Apeldoorn en de Stikstofbank van de provincie Gelderland.
Unaniem aangenomen motie voor het digitaliseren van de archieven van Vereniging Oud Apeldoorn; Collectie 40-45 (oorlogsmuseum Beekbergen); museum Klein Arcke (archief van Aard den Doolaard); Stichting Apeldoornse monumenten en Archeologische werkgroep Apeldoorn
Een aangenomen amendement om in de nabije toekomst de bestemmingsreserves voor woningbouw ook gebruikt worden om betaalbare woningbouw in binnenstedelijk Apeldoorn te kunnen blijven realiseren
Een aangenomen motie voor het geven van prioriteit aan de realisatie van een carpoolplaats in Apeldoorn-Noord
Op Wereld Daklozen Dag stonden we stil bij een doelgroep die er niet zou moeten zijn. Want, wonen, een dak boven je hoofd, is immers een grondrecht (art.22 Grondwet). We stelden daarom met PvdA schriftelijke vragen.
Door de schrijnende situatie in Ter Apel én de komst van Oekraïners werden tijdelijk sporthallen in Apeldoorn gebruikt voor opvang. Schriftelijke vragen van de fracties ChristenUnie, Partij van de Arbeid, Lokaal Apeldoorn, D66 en WijApeldoorn gingen daar op in.
Motie vreemd aan de orde van dag is aangenomen voor meer bouwdorpen in de gemeente.
Schriftelijke vragen over de begeleiding van opgevangen Oekraïners in de gemeente Apeldoorn
Een aangenomen amendement om het veiligheidsthema ‘sociale kwaliteit’ toe te voegen aan de startnotitie van het Integraal Veiligheidsplan Apeldoorn.
Naar aanleiding van de raadsbrief 'motie samen leven' hadden we samen met D66, PvdA en PvdD vragen gesteld over o.a. het VNG-fonds voor noodhulp, wederopbouw en vredesbevordering in Oekraïne