Winstwaarschuwing ChristenUnie betreft opening vliegveld Lelystad

Webblog 8-1-18 Jeannet Vliegtuig
CU-Apeldoorn_040_0C0A0385.jpg
Door Jeannet Huizing op 8 januari 2018 om 23:12

Winstwaarschuwing ChristenUnie betreft opening vliegveld Lelystad

Toen ik vrijdag 5 januari de Stentor van de deurmat opraapte stond daar in koeienletters ‘De ChristenUnie legt bom onder opening van Lelystad Airport’. Mijn eerste reactie was die van opluchting en blijdschap.

Maar dekt deze kop de lading? Ik denk het niet. Doorlezend op pagina 3 van dezelfde krant lees ik ‘De ChristenUnie springt nu in het muizengaatje dat van Nieuwenhuizen liet vallen.’ De minister heeft namelijk de opdracht van de Tweede Kamer om opening van vliegveld Lelystad in april 2019 mogelijk te maken. Met de voorbereiding zoals die tot nu toe is geweest is zodanig geblunderd dat het een bijzondere keuze van de minister zou zijn ongeacht alle nadelen en open eindjes hieraan vast te houden.


Volgens mij biedt de ChristenUnie, met instemming van ook de landelijke D66, hier de ruimte aan de minister om de keuze te maken voor hoger vliegen als belangrijkste randvoorwaarde in plaats van alles ondergeschikt te maken aan de termijn. Daar hebben we als lokale partijen en als provincie op aangedrongen. Een eerdere luchtruimherziening kan er overigens al vanaf 2020 zijn voor de vliegroutes naar Lelystad.
Zoals Eppo Bruins landelijk zijn mening namens de ChristenUnie verwoordt: ‘Het is nodig dat het luchtruim anders wordt ingedeeld boven Oost-Nederland. Dat is al sinds 2009 bekend en het is dan ook onbegrijpelijk dat er in de tussentijd zo getreuzeld is.’ Daar is geen woord Spaans bij.

Overigens ben ik nog steeds blij. Blij dat het accent in de besluitvorming naar de inhoud gaat en niet star wordt vastgehouden aan termijnen.

Jeannet Huizing-Hekert
raadslid ChristenUnie Apeldoorn

Deel dit bericht

Labels: , ,