Nieuws

 1. Ik-robot
  ErikJan
  Door Erik Jan Aalbers op 5 december 2017 20:49

  Wetten voor robots

  Heeft u ook een gratis boek bij CODA meegenomen? 

  In het kader van 'Nederland leest' was afgelopen maand het boek 'Ik Robot' van Isaac Asimov gratis af te halen. Het zijn een aantal verhalen rond de hoofdpersoon Susan Calvin, robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven. Het zijn verhalen over de verschillen tussen mensen en robots. De schrijver speelt daarmee als er mazen in de wetten van de robotica blijken te zijn. In de verhalen worden de drie robotwetten gepresenteerd die door Asimov zijn bedacht. Deze drie wetten van de robotica vormen een belangrijk thema in zijn robotverhalen. In de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw dacht Asimov al na over een ethiek voor robots. Wat zou een robot wel of niet zelfstandig mogen besluiten?

  Eerste Wet: Een robot mag een mens geen letsel toebrengen of door niet te handelen toestaan dat een mens letsel oploopt.

  Tweede Wet: Een robot moet de bevelen uitvoeren die hem door mensen gegeven worden, behalve als die opdrachten in strijd zijn met de Eerste Wet.

  Derde Wet: Een robot moet zijn eigen bestaan beschermen, voor zover die bescherming niet in strijd is met de Eerste of Tweede Wet.

  Lees meer over "Wetten voor robots"
 2. blurring
  CU-Apeldoorn_039_0C0A0377.jpg
  Door Hanna Riezebos op 29 november 2017 19:20

  Slimme blurring zonder alcohol

  Blurring, het slim combineren van goederen en diensten om de verkoop van beide te versterken, is van alle tijden. Door de crisis zwaar getroffen retailers veerden dankbaar op, toen bleek dat slimme verkoopcombinaties (zoals proeverijen in supermarkten) in Amerika hier en daar tot 5% omzetverhoging leidde. De VNG startte een pilot in gemeenten waarbij produkten en diensten werden gecombineerd met de verkoop van alcohol; inmiddels breed bekend als het 'wijntje bij de kapper.' Ook Apeldoorn doet mee.

  Lees meer over "Slimme blurring zonder alcohol"
 3. Paul cjg
  CU-Apeldoorn_039_0C0A0377.jpg
  Door Hanna Riezebos op 23 november 2017 11:10

  Geen drama maar een 8

  Het was een aaneenschakeling van mooie, ontroerende, vrolijke momenten in het stadhuis afgelopen vrijdag, tijdens het afscheid van wethouder Paul Blokhuis. Ik heb onze fractie beloofd een sfeerverslag te schrijven, maar ik krijg het niet goed op papier. Sommige momenten laten zich alleen beleven, en niet achteraf in woorden vangen.

  Lees meer over "Geen drama maar een 8"
 4. weblog roelof
  CU-Apeldoorn_033_0C0A0347.jpg
  Door Roelof Veen op 20 november 2017 18:39

  Regering en kiezers

  Zoals vast iedereen wel heeft gehoord of gelezen, hebben wij een nieuw kabinet. Het heeft lang geduurd, maar toen zaten vier partijen wel op één lijn. Omdat verschillende andere partijen niet wilden regeren (GroenLinks, SP, PvdA) of door andere partijen werden uitgesloten (PVV) was de huidige combinatie de enig mogelijke. Niet willen regeren heeft in elk geval deels te maken met angst voor de volgende verkiezingen. Regeringen moeten soms pijnlijke maatregelen nemen. De afgelopen jaren is dat vaak gebeurd. Beide regeringspartijen hebben dat gemerkt bij de stembus.

  Lees meer over "Regering en kiezers"
 5. image2
  CU-Logo-plusje-PosterVariant-RGB
  Door ChristenUnie Nieuws op 15 november 2017 09:42

  De eerste reactie van ChristenUnie Apeldoorn op de onderzoeksuitkomsten PlusOV.

  We zijn blij dat er nu een duidelijk rapport ligt. De meeste conclusies verbazen ons niet, omdat die in lijn liggen met alles wat onze fractie via persoonlijke contacten, de krant, sociale media en ons college B&W bereikte. Al in juli bleken er (weer) problemen met het plansysteem. We hebben dit meteen aangekaart bij het college als terugkerend gevaar voor de uitvoering.

  Lees meer over "De eerste reactie van ChristenUnie Apeldoorn op de onderzoeksuitkomsten PlusOV."
 6. nintchdbpict000278851722
  Pieter van helden
  Door Pieter van Helden op 13 november 2017 15:06

  Van Remembranceday naar #metoo!

  Afgelopen zondag, de 12e november om 11 uur, is er op vele plaatsen in de wereld voor de slachtoffers van beide wereldoorlogen en de vredesmissies de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid gehouden.
  In Apeldoorn richten we ons op deze dag vooral op de Canadese militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven gaven voor de Nederlandse vrijheid. De Canadezen waren immers de bevrijders van Apeldoorn. De herdenking vond plaats bij het “Canadese” monument aan de Loolaan. Dankzij de vele offers van toen leven wij in Apeldoorn al meer dan 70 jaar in vrijheid.

  Lees meer over "Van Remembranceday naar #metoo!"
 7. CU-Apeldoorn_034_0C0A0352.jpg
  CU-Apeldoorn_033_0C0A0347.jpg
  Door Roelof Veen op 1 november 2017 15:36

  CU draagt Ben Bloem voor als wethouder Apeldoorn

  De ChristenUnie fractie draagt raadslid Ben Bloem (36) voor als kandidaat wethouder voor het college van Burgemeester en Wethouders in Apeldoorn. Bloem is hiermee de beoogde opvolger van Paul Blokhuis, die vorige week donderdag is beëdigd als staatssecretaris van VWS. 

  Lees meer over "CU draagt Ben Bloem voor als wethouder Apeldoorn"
 8. thinking fast and slow
  CU-Apeldoorn_040_0C0A0385.jpg
  Door Jeannet Huizing op 1 november 2017 07:42

  Thinking Fast and Slow

  In deze tijd wordt steeds meer verwacht van mensen als het gaat om kunnen omgaan met veranderingen, creativiteit en digitale vaardigheden. Dat niet iedereen daarin mee kan komen, is niet zo gek. Psycholoog Daniel Kahneman heeft onderzocht hoe mensen informatie verwerken. Hij onderscheidt in het denkproces Systeem 1 en Systeem 2.

  Lees meer over "Thinking Fast and Slow"
 9. kandidaten2018
  Martin van Bruggen
  Door Martin van Bruggen op 27 oktober 2017 11:55

  Kandidatenlijst en conceptprogramma: met vertrouwen de toekomst tegemoet!

  Vandaag presenteert de ChristenUnie Apeldoorn met gepaste trots de conceptkandidatenlijst voor de Gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Bestuursvoorzitter Martin van Bruggen: "Met het vertrek van Paul Blokhuis en Roelof Veen was het zoeken naar een goede opvolging. Met deze lijst hebben wij er alle vertrouwen in dat we stevig in de startblokken staan".

  Lees meer over "Kandidatenlijst en conceptprogramma: met vertrouwen de toekomst tegemoet!"
 10. 22687688_1592224557526286_5431173541342357498_n
  CU-Apeldoorn_015_0C0A0223
  Door Jarin van der Zande op 24 oktober 2017 18:32

  ‘Onze’ Paul wordt staatssecretaris.

  Dat was het onderwerp van een mailtje dat begin deze week in het stadhuis werd verspreid. Wat mooi om te zien dat een wethouder voor heel veel inwoners ‘onze’ Paul is geworden. Dat kenmerkt hoe betrokken, enthousiast en open Paul Blokhuis is geweest voor Apeldoorn en haar inwoners. Dat kenmerkt hoe de politiek hoort te zijn.

  Lees meer over "‘Onze’ Paul wordt staatssecretaris."

Westpoint: nieuwe ontwikkelingen

westpointdinsdag 01 augustus 2017 15:26 Samen met een aantal andere grote leegstaande kantoorpanden een ‘puist’ in het centrum van Apeldoorn en een doorn in het oog van onze fractie. Maar ook van veel Apeldoorners. Een tijdje geleden leek een oplossing in zicht door de komst van een supermarkt. Dit stuitte op veel verzet bij winkeliers die er een concurrent bij zagen komen. Voor ons was het een keuze uit twee kwaden. lees verder

Windmolens Apeldoorn? - Jeannet Huizing

DSCF2203maandag 24 juli 2017 15:09 Afgelopen half jaar heb ik deelgenomen aan de raadswerkgroep windenergie. Deze werkgroep heeft een feitenrapport over windenergie in de gemeente Apeldoorn opgeleverd om de gemeenteraad te helpen beslissen over windmolens op onze gemeentegrond. lees verder

Gokken: Niet méér speelautomaten

gokautomatenvrijdag 14 juli 2017 14:09 Een paar maanden geleden (30 maart) zouden wij gaan spreken over een collegevoorstel om in Apeldoorn meer gokautomaten te kunnen plaatsen. Ik schrijf ‘we zouden spreken’, want aan dat spreken zijn we niet toegekomen. Er waren zoveel bezwaarmakers die hun zegje wilden doen, dat daarmee de avond was gevuld. lees verder

Uit fractienieuws: Jeannet Huizing over vliegveld Teuge

CU-Apeldoorn_031_0C0A0341.jpgvrijdag 07 juli 2017 13:02 Het blijkt dat vliegveld Teuge door een rekenfout bij het omzetten naar andere normen ten onrechte een dubbel zo grote geluidsruimte heeft gekregen van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. De bevoegde overheid is intussen de provincie Gelderland. lees verder